Priit PajusaarFoto: LAURA OKS
Üritused
2. mai 2016, 12:38

Vaata, kes Eesti muusikutest on tänavu Eurovisioni žüriis! (5)

Täna avaldati veebilehel eurovision.tv Eurovisioni žüriide nimekirjad ehk nende muusikute nimed, kes lisaks publikule lauluvõistlusel oma punkte jagavad.

Lisaks miljonitele televaatajatele üle maailma annavad võistlusel hääli ka erinevate riikide žüriid, kelle punktid moodustavad poole lõpptulemustest. Nüüd on avaldatud kõigi riikide žüriide nimekirjad. Eesti žürii on järgmine: lauljanna Els Himma, laulukirjutaja Kadri Koppel ehk Maiken, tänavune “Eesti laulu” finalist ja ansambli Go Away Bird lauljatar Hanna Parman, muusik ja ansambli Avoid Dave liige Taavi Paomets ning žürii esimeheks on helilooja Priit Pajusaar.

Žüriiliikmed vaatavad üheskoos otsepildis ära poolfinaalide ja finaali peaproovid (I poolfinaali vaatab žürii näiteks päris poolfinaali eelõhtul 9. mail – K.T). Nende tööd kontrollivad notarid ja EBU vaatlejad, kindlustamaks, et hääletus käib lauluvõistluse reeglite järgi. Iga žüriiliige paneb kõik esitused paremusjärjestusse, välja arvatud oma riigi oma. Žüriiliikmeks ei saa päris igaüks, neilegi on ette antud omad reeglid. Näiteks ei tohi inimene viimase kahe aasta jooksul žüriis olla olnud, hääletuspäeval peab liige olema vähemalt 16aastane, liikmed ei tohi olla osaleva ringhäälingu liikmed, nad peavad olema seotud muusikatööstusega ning enda esindatava riigi kodanikud. Samuti ei tohi žüriiliikmed kuidagi olla seotud ühegi osaleva laulu ega esitajaga.

Tänavu muudeti ka Eurovisioni hääletussüsteemi. Viimastel aastatel on lugenud iga riigi esindaja otsestuudiost ette punktid (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 ja 12), milles on juba kombineeritud nii žürii kui ka rahvahääletuse tulemused. Näiteks mullu luges lauljatar Tanja Mihhailova ette Eesti punktid, mis olidki arvutatud žürii ja televaatajate häälte põhjal. Tänavu sellist arvutamist ei toimu ning eri maade žüriid ja televaatajad annavad oma punktid eraldi. See tähendab, et kõigepealt loeb iga riigi esindaja ette ainult professionaalse žürii punktid (vahemikus 1–12 just nagu varemgi).

Täpselt samasugusel skaalal annavad punktid ka iga maa televaatajad – vastavalt sellele, kui palju on ühele või teisele laulule hääli antud. Kuid televaatajate punkte riikide esindajad ette ei loe. Nende teadustamine jäetakse hilisemaks, kui kõik žüriipunktid on välja hõigatud ja esialgne edetabel moodustunud. Siis hakkavad saatejuhid, üks laul korraga, välja kuulutama televaatajate antud punktisummasid. Alustatakse kõige vähem punkte saanud laulust ning liigutakse järgemööda nimekirja tippu. Nii selgubki kogu võistluse võitja alles ülekande lõpus.