Dingo viimane koosseis mullu oktoobris: Rein T. Rebane (kitarrid), Pertti Neumann (laul), Vallo Vildak (trummid) ja Taago Daniel (bass). Laura Oks (Õhtuleht)Foto: LAURA OKS
Eesti uudised
21. aprill 2016, 17:22

Legendaarne Soome bänd on muutunud poolenisti Eesti bändiks (5)

Kunagine soomlaste kultusansambel Dingo üritab praegu uues kuues muusikaareenile tagasi murda. Tuleb tunnistada, et vähemalt Soomes ja Eestis näib see neil ka päris hästi õnnestuvat.

Soome üht legendaarsemat bändi võib juba vaikselt nimetada ka Eesti bändiks, sest selles löövad kaasa kitarrist Rein T. Rebane, trummar Vallo Vildak ja basskitarrist Taago Daniel. Kuidas Pertti Neumannil Eesti muusikutega koostöö sujub? „See on põnev. Ja miks mitte just nii proovida. Tegelikult on Dingos peale minu veel üks soomlane, klahvpillimängija Petri Lapintie. Peaasi, et on head muusikud, tulgu nad siis ükskõik kust, kas USA-st või Aafrikast, sel pole mingit tähtsust. Laval on meil koos suurepärane. Aga muidugi ei maksa seda kõike võtta liiga tõsiselt – ega me omavahel abielus pole!“ räägib Dingo legendaarne laulja koostööst eestlastega.

Mõni aeg tagasi esines Dingo edukalt Tallinna rokiklubis Rock Cafe ja vahetult enne Soome sõitmist andis laulja Pertti Neumann Linnalehele intervjuu.

Dingot loetakse Hurriganes’i järel vaat et kõigi aegade paremuselt teiseks Soome bändiks...

(Mõtleb) Olen meelitatud. Ma arvan, et selle muusikavärgiga on nii, et iga aastakümme toob oma suure tähe. Aga jah, oli küll nii, et Dingo oli omal ajal Soomes väga soositud.

Praeguseks on Dingo koosseis kardinaalselt muutunud. Mida vanad bändikaaslased arvavad, et kasutad endiselt Dingo nime?

Kõik on väga hästi. See on nii, see on paratamatu, et bändide koosseis kipub aja jooksul üldjuhul vahetuma. Seega ei ole mingit probleemi...

Praegu on mul väga head bändikaaslased, Dingo uus tulek just sellisena on paras väljakutse!

Kas millalgi lähitulevikus on Dingo uut plaatigi oodata?

Loodetavasti. Meid tõepoolest ei huvita mängida kogu aeg vaid neidsamu vanu hitte! Kuigi pole tegelikult mingi saladus, et meie publik soovib ikkagi kuulata just vanemat muusikat, lugusid nagu „Autiotalo”, „Levoton Tuhkimo”, „Sinä ja minä” jne.

Milline on Dingo praegune publik? Kas üldjuhul ainult nostalgitsevad keskealised, kes teavad Dingo kunagiste lööklaulude sõnu peast?

Kuidas nüüd hästi öelda? Ehk nii, et me ei mõtle kunagi oma publiku vanusele. (Naerab) Peaasi, et publikut on! Seda olen küll tähele pannud, et kõiksugu noorhärrasid ja mehi on hakanud meie kontsertidel rohkem käima.

Kas öised klubikontserdid sind väsitama ei kipu?

Jah. See pole just väga hea, et kontserdid algavad sageli hilja. Kuid muusikud peavad ennast ikkagi näitama vaid paremast küljest ja hea kontserdi nimel korralikult pingutama.

Tegelikult peaks hoopis publikut kiitma, et nad jaksavad nii kaua, nii hilisel ajal, meiega koos olla!

Publiku asjus argumenteerida ei saa – hea on, kui nad pileti eest maksavad ja sind vaatama tulevad.

Kuivõrd oled kursis Eesti artistidega?

Kuulasin siin innukalt Vennaskonda. See oli tõepoolest hea, bändis on sees hea viiul, mõnus värk. Seda tüüpi bände oleks rohkemgi vaja...

Kuidas sisustad oma vaba aega?

Olen põhiliselt koos oma lastega. Mul on kaks poega, nendega mängin jalgpalli. Argipäeval meeldib võimalusel staadionil käia.

Kas Eestis tunned ennast sama koduselt kui Soomes?

Siin on suurepärane olla. Tõsi on, et Eestis on inimesed sõbralikud ja ausad. Eesti on ka väga modernne maa.