Kanada peaminister Justin Trudeau osalemas 14. aprillil India Punjabi rahva päikeseaasta alguse tähistamisel - Vaisakhil.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
21. aprill 2016, 10:55

Kanada peaminister täidab valimislubadust: valitsus valmistub marihuaanat legaliseerima (15)

Kanada valitsus töötab praegu seaduse kallal, mille jõustudes muutub kanepisaadus marihuaana müümine seaduslikuks.

Juhul, kui seadus järgmisel aastal jõustub, oleks Kanada läänemaailma suurimaid maid, kus lubatakse laiaulatuslikku uimastitarvitamist, vahendas BBC. USAs on kanep legaliseeritud juba neljas osariigis.

Riigi terviseminister Jane Philpott sidus selle teate tungiva palvega hoida marihuaana laste käeulatusest eemal ning väljaspool kurjategijate kasusaamist.

Marihuaana legaliseerimist lubas praegune Kanada peaminister Justin Trudeau oma valimiskampaania ajal. Teade selle võimalikust legaliseerimisest tuli just 20. aprillil – päeval, mille kanepifännid on kuulutanud mitteametlikult oma pühaks.

Ravieesmärkidel on kanep Kanadas juba lubatud. Mõned väidavad, et marihuaana legaliseerimine võib vähendada pinget Kanada kriminaalõiguse süsteemis.

Muidugi on Kanadas ka marihuaana legaliseerimise vastaseid. Opositsioonis oleva konservatiivide partei esindaja Gerard Deltell ütleb, et see võib kahjustada kanadalaste tervist. „See on üks halvimatest asjadest, mida võib Kanada noorusele teha – avada uks marihuaanale,“ ütles Deltell Reutersile.

Peaminister Trudeau aga tõi esile Toronto politseiülema Bill Blairi, kes on selle seaduse juures valitsuse võtmeisik. „Me kontrollime, kes seda müüb, kus seda müüakse ja kuidas seda kasutatakse,“ kinnitas Blair, kes ütleb, et marihuanat hakatakse reguleerima täpselt samuti nagu alkoholi. Samuti on ta kindel, et organiseeritud kuritegevusel ei ole võimalik sellest kasu saada.

Minister Philpotti sõnul töötatakse praegu seaduse üksikasjadega.