Sinilillemärk.Foto: LIIS TREIMANN/ Postimees
Eesti uudised
18. aprill 2016, 08:02

Täna algab veteraninädal (7)

"Juba neljandat aastat tähistatava veteranipäevaga täname ja tunnustame neid mehi ja naisi, kes on sõjalistel operatsioonidel kodust kaugel tugevdanud Eesti julgeolekut ja rahvusvahelist tõsiseltvõetavust. Üle Eesti kuni mai alguseni müüdavate sinilillemärkidega saab toetada nii veterane kui nende perekondi ja lähedasi," sõnas kaitseväe peastaap oma teates.

Nädal kulmineerub laupäeval, 23. aprillil Tallinnas Vabaduse väljakul peetava heategevusliku veteranipäeva rokk-kontserdiga, kus astuvad üles kaitseväe orkestri ajateenijate bänd ja ansamblid Smilers ning No Big Silence.

Neljapäeval, 21. aprillil kell 12 viib pikaaegne riigikaitseõpetaja ja kaitseliitlane Erki Vaikre Tallinna Viru Keskuse Rahva Raamatu läbi avaliku riigikaitsetunni Pelgulinna Gümnaasiumi 10. klassi õpilastele. Tunnis analüüsivad õpilased Ukraina sõja ajaloolisi põhjuseid, majanduslikku mõju ja võimalikke tulevasi arenguid.

Reedel, 22. aprilli hommikul mälestatakse langenud kaitseväelasi Afganistanist Camp Bastionist toodud mälestusmärgi juures Paldiskis.

Laupäeval, 23. aprillil on Tori Püha Jüri kirikus jumalateenistus, millega mälestatakse kõiki Eesti eest võidelnud sõjamehi. Ka Eesti Kirikute Nõukogu liikmekirikud võtavad veteranipäeva puhul jumalateenistustel eestpalvesse veteranid ja nende lähedased ning mälestavad langenuid.

Veteranipäeval, 23. aprillil avab Eesti sõjamuuseum Viimsis külastajatele suurtükkide, soomukite ja sõidukite angaari, kus asub ka kaitseväe Afganistani operatsiooni ajaloole pühendatud väljapanek. Uksed on avatud kella 11 kuni 18. Tasuta ekskursioonid algavad kell 12, 14 ja 16 sõjamuuseumi giidide juhtimisel. Kohapeal saab kätt proovida automaadimudelist laskmises.

Lisaks on muuseumi peahoones kella 12 kuni 15 lastele avatud töötoad ja keskpäeval saab jälgida nukuteatri etendust "Lutsukomm ja 200 vanaisa", kus oma lemmiklugusid jutustab näitleja Tarmo Männard. Muuseumihoone ees on huvilistele avatud Kaitseliidu relvade ja varustuse näitus.

Erinevad veteranipäeva üritused algasid juba aprilli alguses, kui Pakri poolsaarel peeti Scoutspataljoni viieteistkümnendale taasloomise aastapäevale ning kaitseväe veteranidele pühendatud Scoutsrännak. Sel nädalavahetusel võistles üle pooletuhande jooksja Tallinnas ja Tartus veteranide auks Sinilillejooksul.

Veteranide toetuseks korraldatava sinilillekampaania abiga osteti eelmisel aastal kõnniabiseade Haapsalu neuroloogilisele rehabilitatsioonikeskusele ja üle-eelmisel aastal Ida-Tallinna keskhaiglale. Samuti on Eesti Vigastatud Võitlejate Ühing toetanud haavatute ja langenud kaitseväelaste lähedaste eneseabigruppe.

Tänavu soovib ühing veteranidele ja nende lähedastele suunatud toetustegevusi veelgi laiendada. Sinilille toodete müügiga kogutud annetustega toetatakse erinevaid projekte, mis aitavad kaasa taastusravi valdkonna tugevdamisele ja vaimse tervise praktikate edendamisele kogu ühiskonnas, sest nii saavad paremat tuge ka meie vigastatud võitlejad.

Samuti on plaanis annetusega toetada Pärnu haigla taastusravikeskust lihasjõutreeningu seadme soetamisel ja Eesti füsioterapeutide liidu erialaspetsialistidele koolituste korraldamisel. Veel soovib ühing toetada MTÜ Peaasi tegevust noorte vaimse tervise teemade kaasaegsel ja avatul käsitlemisel, panustades eelkõige noorte e-nõustamise ja koolitusvõimaluste arendamisse.

Eesti kaitseväe veteranid on Eesti kodanikud, kes on kaitseväe koosseisus osalenud riigi sõjalisel kaitsmisel, rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil või on kodumaal teenistusülesannete täitmisel või Kaitseliidu tegevliikmena väljaõppel kaotanud püsivalt töövõime.

Kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide hulka kuulub ligi 3000 inimest.

Kaitseväelased on välisoperatsioonidel osalenud alates 1995. aastast ning teeninud Horvaatias, Bosnia ja Hertsegoviinas, Liibanonis, Makedoonias, Iisraelis ja Süürias, Iraagis, Kosovos, Afganistanis, Malis, Adeni lahel, Vahemerel ja Kesk-Aafrika Vabariigis.