Eesti uudised
24. märts 2000, 00:00

Lugeja otsib armastust ja seiklusi

Külaraamatukogu lugeja toob nõutult tagasi Kaur Kenderi raamatud ja nõuab laenutajalt Cartlandi või Browni.

Väikelinnade ja külaraamatukogude laenutajad naeravad välja kaupmeeste ja kirjastajate hala, et eesti rahvas ei loe enam. "Raamatuid lihtsalt ei osteta, sest need on nii kallid," ütles Valga raamatukogu laenutaja Maie Saar. "Aga laenutamine ja lugemine ei ole kuhugi kadunud."



Aegviidu ja Kuremaa raamatukogude töötajad kinnitasid, et pooled alevielanikud on nende usinad kliendid. Maie Saar rääkis, et mõni käib lausa iga päev uut raamatut nõudmas.



Laenutajate sõnul võib ilukirjanduse jagada kaheks: meeste- ja naistekirjanduseks. Meestele meeldib ajalooaineline ja kriminaalkirjandus, hästi lähevad ka Vabadussõja ja metsavendade raamatud. Nõutud on Öölase kriminaalsari ja Agatha Christie, aga ka Rex Stout ja Robert Ludlum.



Naised otsivad armastust



Naised loevad loomulikult armastusromaane. Laenutajad räägivad, et naised ei küsi raamatuid mitte enam pealkirja järgi, loeb pigem sari või autor. Viimaste seas on liidrid Barbara Cartland ja Sandra Brown, kelle kõik raamatud on eriti oodatud ja nõutud. Ka Varraku ajaviiteromaanid ja Erseni väikesed pehmekaanelised raamatud ei jää seisma. Raamatukogutöötajate hinnangul polegi mõtet seesugust lugemisvara omale koju osta, vaid ainult laenutada.



Pärnu Keskraamatukogu laenuosakonna juhataja Kadi Taremaa ütles, et neil on enim soovitud raamatute järjekorra kartoteek. Juba üle aasta püsib seal Hancooki "Jumalate jäljed", ilmumisest alates Vassiljeva "Kremli naised" ja "Kremli lapsed" ning Eri Klasi elulugu. Uuemast kirjandusest on pärnakate poolehoiu pälvinud Maimu Bergi "Ära".



Loevad omakandimehi



Viimsi, Aegviidu ja Kuremaa lugejad on rahulolematult tagasi toonud Kaur Kenderi "Iseseisvuspäeva" ja "Yuppiejumala", kuid Võrus ja Rakveres minevat ta noorematele lugejatele hästi peale. Võrukad armastavad omakandimeest Contrat.



Laenutajad tõidki esile kohalike kirjanike või kodukandist kirjutatud raamatute suurt populaarsust. Nii mõnigi lugeja pidi aga just toonitama, et eesti kirjanikku ta küll lugeda ei taha.



Enamasti ootavad lugejad uudiskirjandust - hiljutisi menuautoreid Raimond Kaugveri ning Egon ja Vaike Rannetit enam ei küsita. Aegviidu raamatukogu juhataja Ulvi Lung ütles koguni, et on enamiku nõukogude ajal ilmunud kirjandusest maha kandnud, jättes igast raamatust alles ainult ühe.



Kõige õhem ja lihtsam



Eesti Lastekirjanduse Teabekeskuse direktori Anne Rande sõnul peavad tänapäeva lapsed nii palju kohustuslikku kirjandust lugema, et on lausa ime, kui neil jääb aega ka muuga tutvuda.



"Andke mulle, palun, kõige õhem ja lihtsam kohustuslik raamat," ütleb teabekeskuse konsultant Anne Kõrge tavalisima soovi olevat.



Mõlemad naised tõdesid, et Eesti oma autorite panus noorsookirjandusse on peaaegu olematu, sestap loeb meie noorsugu Rootsi kirjanike Olssoni ja Jacobsoni "Berti päevikuid", mida on tõlgitud juba üheksa osa.



Tüdrukud armastavad loomasarju, sellel ala on parim kirjanik Pullein-Thompson oma koera- ja hobusejuttudega. Veidi vanemad neiud aga haaravad juba Varraku ajaviiteromaani järele.



Mehehakatistele sobivad hästi seiklus- ja õudusjutud: "20 000 ljööd vee all", "Tuba nr 13", J. R. Tolkieni Kääbikusari.



Anne Kõrge hinnangul on koomiksilugemise kõrgaeg möödas.



Teabekeskuse direktor Anne Rande on veendunud, et alates kümnendast eluaastast hakkab laps ise otsustama ja valima, mida lugeda.



Raamatuaasta algab



Kuu aja pärast algab eesti raamatu aasta.



Kuni 2001. aasta aprillini korraldatakse kohtumisi kirjanikega, näitusi ja seminare, et teha kokkuvõtteid eestikeelse raamatu 475 aastast ja pidada plaane edaspidiseks.



Enim laenutatud raamatud



* Rosamunde Pilcheri "Merikarbi otsijad" ja kõik selle järjed



* Catherine Cooksoni "Tilly Trotteri" järjed



* Larissa Vassiljeva "Kremli naised" ja



"Kremli lapsed"



* Barbara Cartlandi ja Sandra Browni raamatud



* Varraku ajaviiteromaani sari



* New York Timesi bestselleri ehk nn sinise raamatu sari



* Erseni pehmekaanelised ja väikeseformaadilised armastusromaanid



Eesti populaarsemad



* Eesti rahva elulood



* Jaan Kross



* Contra



* Kaur Kenderi



"Iseseisvuspäev" ja



"Yuppiejumal"



* Maimu Berg "Ära"



* Eri Klasi elulugu



Raamatukogude andmed