MULLU SUVEL: Eri Klas 2015. aasta Birgitta festivalil.Foto: Arno Saar
Inimesed
15. aprill 2016, 06:00

Birgitta festival sai nime "Armastusega Eri Klasilt" (1)

"Erile oli Birgitta festival nagu lihane laps, kelle heaks oli ta valmis töötama varahommikust hilisõhtuni. Tema eesmärk oli tuua festivalile maailmatasemel muusikateatreid, soliste ja väljapaistvaid interpreete," ütles Eri Klasi lesk Ariel eile Õhtulehele, kui Mustpeade majas tutvustati 12. Birgitta festivali "Armastusega Eri Klasilt".

"Eril oli võimekust näha lavastuste potentsiaali ja suutlikkust siduda festivalipäevade kava üheks hästitoimivaks tervikuks, mis tegid sellest aasta ühe oodatuma muusikasündmuse. "Armastusega Eri Klasilt" on parim soovitus Birgitta festivalile kinnitamaks, et tõelised väärtused püsivad üle aegade," usub Ariel Klas.

Taavi Aas, Tallinna abilinnapea linnapea ülesannetes kinnitas, et kuigi festivali algatajat ei ole enam meiega, toetab linn seda edasi. Tallinna Filharmoonia direktor Margit Tohver-Aints ütles, et Tallinna Filharmoonia hoiab kindlasti Eri Klasi pärandit. "Austusest Eri vastu ongi tänavusel festivalil selline nimi. Selleaastane kava on viimane, mida sai maestroga koos plaanitud," ütles Tohver-Aints.

MULLU SUVEL: Eri Klas 2015. aasta Birgitta festivalil. Foto: Arno Saar

"Aga ma usun, et läheme selle festivaliga uhkelt ja heal kunstilisel tasemel edasi. Saatusest juhituna räägivad kõik tänavused etendused armastusest. Mehe ja naise vahelisest armastusest, aga ka armastusest elu ja vabaduse vastu," märkis Margit Tohver-Aints.

Programmis on kaks tantsulavastust, kaks ooperit ning spetsiaalselt tänavusele festivalile loodud uuslavastus. Kahel õhtul etendub Mozarti "Reekviemi" ainetel loodud muusika- ja draamalavastus "Reekviem… ja elu enne". "Eriline on reekviemi lavaline ettekanne. Tuginedes eranditult Mozarti tekstidele, tema kirjavahetusele, lubab see heita pilgu ühe inimese elule, seal aset leidvad sündmused teevad selle erakordseks," tutvustas lavastust üks peategelasi Uku Uusberg Eesti Draamateatrist. Lavastaja on belglane Joel Lauwers.

Reekviem on Mozarti viimane ja lõpetamata teos. Teose kavvavõtt jäi Eri Klasi viimaseks otsuseks. Kaasa löövad ooperisolistid Saksamaalt, Läti koor Latvija, Prantsusmaa ja Eesti draamanäitlejad, Helen Lokuta rahvusooperist Estonia ja Tallinna kammerorkester.

Festivali avaõhtul etendub Suurbritannia ooperitrupi The Black Cat Opera Company esituses Mozarti ooper "Cos? fan tutte" ("Nii teevad kõik"). Lavastuses osaleb ka ERSO, etenduse kunstnik on Lilja Blumenfeld. Lavale jõuab Andaluusia tantsutrupi Antonio Andrade Flamenco Company flamenkoballett "Carmen by Bizet". Selles Bizet’ tõlgenduses segunevad ibeeria, mauri, juudi ning mustlaskultuur.

Valgevene ooperi- ja balletiteatri esituses näeb Tšaikovski lüürilist ooperit "Jevgeni Onegin". Festivali lõpetab Sergei Prokofjevi ballett "Romeo ja Julia". Külalisetendus tuleb Jekaterinburgi akadeemilisest ooperi- ja balletiteatrist, mille lavastaja on üks balletimaailma hinnatumaid koreograafe Vjatšeslav Samodurov.

Birgitta festivali peetakse Pirita kloostri varemete vahele ehitatud ooperimajas 13.–21. augustini.