Kosmikud alustasid oma „Pulmad ja matused 10” tuuri Järvakandi klubist Baikonur Arno Saar (Õhtuleht)Foto: Arno Saar
Eesti uudised
14. aprill 2016, 16:53

Kosmikud: Jörbergiga on lahe koos musitseerida

Eesti depressiivse roki lipulaev Kosmikud ei väsi üllatamast: nad on alasti olnud nii plaadiümbrisel kui ka esinenud telestuudios, nüüd kutsusid nad elava legendi Üllar Jörbergi endaga tuuritama.

Kosmikud teevad neil päevil kummarduse oma edukaimale plaadile „Pulmad ja matused”. Kuna selle tervikliku plaadi ilmumisest möödub kümme aastat, siis mängivad nad üle Eesti neid lugusid taas.

Sel tuuril on aga kirsina tordil Kosmikutega koos laval Üllar Jörberg. Nii said tartlased Kosmikuid ja Jörbergi nautida juba nädal tagasi. „Rahvale läksime hästi peale. Meid kutsuti koos Üllariga veel tagasi lavale, rahvale meeldis,” meenutab bändi trummar Kristo Rajasaare ühiskontserti.

Kuidas aga üldse sai Kosmikute ja Jörbergi koostöö alguse? Rajasaare räägib, et eelmise aasta sügisel oli ta Tartus raadiotööd tegemas, kui Emajõe ööbik astus ERR-i stuudiost läbi ja uuris, millist Kosmikute lugu võiks ta kaverdada. „Ma soovitasin lugu „Jeesus Kristus”. Mõni nädal hiljem helistas ta mulle tagasi ja küsis, kas Kosmikud tahaksid koos temaga seda bändi teha. Kuna vaatasime ka, et Jörbergil tuleb peagi 75 aasta juubel, aga ta pole aastakümneid ühegi bändiga esinenud, siis tundus see olevat väga lahe moment. Spetsiaalselt esitame tuuril veel ühe loo, see on tema omal ajal Silvi Vraidiga lauldud laul „Reisile”,” räägib Rajasaare.

Tuuri raames esinevad Kosmikud reedel Pärnu endisesse postimajja tehtud klubis Tempel ja laupäeval Tallinna klubis Rock Cafe. Tuur on aga juba ekvaatori ületanud, sest Kosmikud alustasid nädal tagasi Järvakandis, seejärel esineti veel Tartus ja ka Põlva ööklubis Kino. Kuna kaks Kosmikute bändi liiget on pärit Järvakandist, oli mõistagi see kontsert eriline.

„Kohale olid tulnud isegi 75- ja 80-aastased Järvakandi estraadikorüfeed, et vaadata järeltulev põlvkond üle,” meenutab Rajasaare Järvakandis Baikonuri klubis toimunud kontserti. Aga kiidusõnu jagub Rajasaarel ka Põlva esinemispaiga Kino kohta: „See on uuematest Eesti kontserdiklubidest üks lahedamaid, kui mitte kõige lahedam koht.”

Kuigi Kosmikute viimane plaat jääb aastasse 2011 ning vahepeal on bänd ka aja n-ö maha võtnud, ollakse Rajasaare sõnul praegu üsna tegusad. Lisaks tuurile on fännide rõõmuks sügisesesse planeeritud ka uue plaadi ilmumine. Raadiojaamad on juba mänginud singlit „Pärsia vaip”, mida saab kuulata ka Kosmikute SoundCloudi leheküljelt. „Tegelikult on meil terve plaaditäis lugusid juba olemas, aga need vajavad veel viimistlemist ja salvestamist,” lisab Rajasaare.