Foto: Albert Truuväärt / Raepress
Saund
14. aprill 2016, 14:32

Tänavune Birgitta Festival näitab armastuse eri nägusid

Tänavu 13.–21. augustini toimuv Birgitta Festival kannab alapealkirja „Armastusega Eri Klasilt” ning toob kuuel augusti õhtul lavale viis muusika- ja tantsulavastust. Kõiki lavastusi ühendavaks jooneks on armastus.

„Festivali alapealkiri „Armastusega Eri Klasilt” on Tallinna Filharmoonia poolne kummardus oma kauaaegsele kunstilisele juhile, selleaastane kava on viimane, mida sai maestroga koos planeeritud,” iseloomustas festivali kontseptsiooni Tallinna Filharmoonia direktor Margit Tohver-Aints. „Armastusega Eri Klasilt“ programmis on kaks tantsulavastust, kaks ooperit ning üks esietendus – spetsiaalselt tänavuse festivali jaoks loodud uuslavastus.

Birgitta festival on alati pakkunud põnevaid omaproduktsioone. Tänavu etendub kahel õhtul Mozarti Reekviemi ainetel loodud muusika- ja draamalavastus „Reekviem… ja elu enne“.

„Eriline on Reekviemi lavaline ettekanne – tuginedes eranditult Mozarti tekstidele, tema kirjavahetusele, lubab see heita pilgu ühe inimese ellu, milles aset leidvad sündmused teevad selle erakordseks,“ tutvustas etenduse muusikaline juht Mihhail Gerts.

„Reekviem... ja elu enne” lavastaja on Joël Lauwers Belgiast ja peategelane Uku Uusberg. Reekviem on Mozarti viimane ja lõpetamata teos. Saatuse tahtel jäi teose kavva võtmine Eri Klasi viimaseks otsuseks. Projektis osalevad ooperisolistid Saksamaalt, Läti riiklik koor Latvija, prantsuse ja eesti draamanäitlejad, Helen Lokuta Rahvusooperist Estonia ja Tallinna Kammerorkester.

Festivali avaõhtul etendub Suurbritannia ooperitrupi The Black Cat Opera Company esituses Mozarti ooper "Così fan tutte" ("Nii teevad kõik"). Publiku ees rullub lahti koomiline näitemäng, mis uurib naise olemust läbi huumoriprisma. Lavastuses osaleb ka Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ning etenduse kunstnik on Lilja Blumenfeld.

Lavale jõuab Hispaania tantsutrupi Antonio Andrade Flamenco Company flamenko-ballett „Carmen by Bizet”. Bizet' „Carmen” inspireerub Sevilla'st ning flamenkotrupp, kes on pärit flamenko kodumaalt Andaluusiast, esitab erakordselt tundliku Bizet' tõlgenduse, kus segunevad ibeeria, mauri, juudi ja mustlaskultuur. Berliinis Deutsche Operis esietendunud lavastus on külastanud parimaid etenduspaiku Jaapanist New Yorgini.

Valgevene Riikliku Ooperi- ja Balletiteatri esituses etendub Tšaikovski lüüriline ooper „Jevgeni Onegin”. Tegu on eheda, ajastutruu ja visuaalselt köitva klassikalise ooperiga, mis oma imekaunite meloodiatega pakub hulgaliselt äratundmisrõõmu.

Festivali lõpetab Sergei Prokofjevi ballett „Romeo ja Julia“. Külalisetendus tuleb Jekaterinburgi Riiklikust Akadeemilisest Ooperi- ja Balletiteatrist, mille lavastaja on balletimaailma hinnatumaid koreograafe Vjatšeslav Samodurov. „Jekaterinburgi balletikoolkond on väga kõrgelt hinnatud – nii „Romeo ja Julia” lavastaja, dirigent kui ka kostüümikunstnik on Venemaa olulisima teatripreemia „Kuldne Mask” mitmekordsed laureaadid,” iseloomustab Tohver-Aints.

Lähiriikide ainus rahvusvaheline muusikateatri festival Birgitta Festival „Armastusega Eri Klasilt” toimub Pirita kloostri varemete vahele ehitatud ooperimajas 13.–21. augustini.