Muusik Timo Tammesalu kirjutas laulu jooksu pealt.Foto: Kaupo Kikkas
Inimesed
14. aprill 2016, 06:00

Muusik Timo Tammesalu kirjutas laulu jooksu pealt

"Olin maal suvilas, pähe tuli üks klaverikäik ja esmalt mõtlesin, tohoh, mis see veel on?" jutustab muusik Timo Tammesalu , kuidas tema vastne lugu "Kui edu endaga viib" sündis. "Läksin jooksma, telefon kaasas, poole jooksu pealt tuli viis, mille telefoni ümisesin." Praeguseks on laul kolmandat nädalat raadio Elmari edetabelis.

Timo, kes astus suurele lavale aastal 2008 dueti Club 96 koosseisus ning on nüüdseks juba mitu aastat pühendunud oma laulude kirjutamisele, naerab, et tavaliselt sünnivadki tema lood justkui iseenesest.

"Lood tulevad ise lambihetkel ja lambiolukordades," ütleb ta, et "Kui edu endaga viib" pole ses plaanis erand. "Tavaliselt tuleb meloodia – näiteks kord juhtus nii, et mustanahaline lauljanna Dinah Washington oleks mulle nagu mingi lõigu pähe laulnud," muheleb ta.

"Mõtlesin, mis toimub, aga et see tundus päris huvitava asjana, krabasin telefoni ja ümisesin selle sisse ära. Varsti tulid ükshaaval pähe järgmised käigud, needki ümisesin telefoni."

Muusik tunnistab, et tegelikult on säärane jupikaupa ümisemine päris piinarikas toimimisviis ja peaaegu vaevaline loominguline palang.

"See on ausalt ­öeldes kurnav," lausub ta. "Sa ­nagu oksendaksid seda lugu ­endast välja ja ootad, et tuleks nüüd lõpuks see viimane käik ka ära – siis saaks juba kergemalt elada!"

Et muusad oma tulekut ette ei hoiata, tabas eriti vaevaline loominguline kirgastus siis, kui ­Timo toidumürgitusega tõvevoodis vaevles.

"Mul oli tõsiselt halb olla ja sel hetkel tuli lugu pähe," kõneleb ta muiates. "Haarasin telefoni ja ümisesin loo sisse. Kui seda järgmisel päeval kuulasin, polnud see just kõige parema kõlaga – see oli täiesti haige lugu!" sahtlisse see lugu seisma jäigi: teiste, 20–30 katsetuse kõrvale.

"Loo "Kui edu endaga viib" refräänigi kirjutasin vähemalt viis aastat tagasi," sõnab Timo, et sahtlilugude motiividel on komme end aeg-ajalt meelde tuletada. "Eks see seisis ja ootas oma aega."

Aastal 2011, kui Timo esiklugu "Mesinädal" püsis nädalate kaupa raadio Elmari edetabelis, rääkis muusik, et keskendub sooloartistina läbilöömisele.

Ning teeb seda ise, ilma agarate produtsentide abita. Nii on ka loo "Kui edu endaga viib" meloodia ja teksti autoriks ning ka tootjaks Timo ise.

Ehkki üksi tegutsemine pole just kõige kergem ja kiirem tee meelelahutusäris läbilöömiseks, mõtleb üksiküritajast muusik samamoodi ka praegu: "Mõtlesin, et proovin ja vaatan, mis välja tuleb. Hetkel ei tahagi omi lugusid kellegi teisega koos teha. Ma ei rõhu kvantiteedile, pigem teen vähem, aga hästi. Kõik lood, mida teen, võiksid ju olla eelkõige väga tugevad."