Juri Milner ja Stephen Hawking saadavad tillukesed kosmoselaevad meiel lähimat tähesüsteemi avastama. Milner hoiab käes uue laeva prototüüpiFoto: TIMOTHY A. CLARY
Õhtulehe horoskoobid
13. aprill 2016, 09:28

Hawking ja Vene miljardär saadavad tillukesed kosmoselaevad meile lähimat tähesüsteemi avastama (3)

Teisipäeval tähistati 55 aasta möödumist esimese inimese kosmosesse jõudmisest. Samal päeval teatasid füüsik Stephen Hawking ja Silicon Valley ärimees Juri Milner, et saadavad uut tüüpi kosmosejaamad uurima Maale lähimat tähesüsteemi - Alpha Centaurit, vahendas Guardian.

Projekti jaoks on plaanis kulutada 100 miljonit dollarit. Tillukesed kosmoselaevad peaksid suutma liikuda ülimalt nobedalt ja saavutama viiendiku valguse kiirusest.

Nii võiks meist 4,37 valgusaasta kaugusel asuva Alpha Centaurini jõuda umbes 20 aastaga. Tuletame meelde - üks valgusaasta on vahemaa, mille valgus läbib 365 päevaga ehk 9 460 500 000 000 kilomeetrit.

Uudne kosmoselaev kaalub vähem kui paberileht ja liigub üliõhukesest materjalist purje jõul. Purje tõukab tagant võimas laserkiir.

Veel kümmekond aastat poleks tasunud sellises asjast unistadagi. Milner ja Hawking loodavad, et peatselt jõuab nanotehnoloogia sellisele tasemele, mis lubaks seda tüüpi kosmoselaeva valmis ehitada.

Projekti meeskond toetub oma ennustustest Moore´i seadusele, mille põhjal kahekordistub mikrokiibil olevate transistoride arv umbkaudu kahe aasta järel.