UUS JA VANA: Ansamblis Põhja-Tallinn originaalkoosseisus on aegade algusest olnud viis räpparit, kellest kolm praegu ka kaasa löövad. Vasakult: Jaanus Saks (vokaal), Eric Kammiste (kitarr), Kerli Kivilaan (vokaal), Meelik Samel (basskitarr), Risto Vürst (vokaal), Robert Loigom (trummid), Kaspar Raudkivi (vokaal).Foto: Jake Farra
Saund
12. aprill 2016, 12:25

Täiendatud kell 16:08, lisatud Risto kommentaar.

Räppar Risto Vürst on Põhja-Tallinnas tagasi (6)

“Bändiliikmetel on Ristoga alati hea läbisaamine olnud. Hiljuti tekkis tal ka aega end rohkem muusikale pühendada, mistõttu otsustati taas jõud bändi kontekstis ühendada,” kinnitab ansambli Põhja-Tallinn ninamees Jaanus Saks, et kaks aastat tagasi bändist lahkunud Risto Vürst on taas ansamblis tegev.

Risto ise ütleb Õhtulehele, et nad hakkasid Jaanusega vaikselt koostööd tegema juba eelmise aasta lõpus ja kuidagi juhtus nii, et ta liitus taas bändiga. “Kristjanil (endine bändiliige Kristjan Soomre – K.T) tuli mõte, et tema hakkab omi asju tegema ja oli variant, et mina võiksin tagasi minna,” selgitab Risto. Millega tema siis vahepealsed kaks aastat tegeles? “Ma tegin tööd,” naerab Vürst, kes praegu on ametis Pärnus ja paigaldab põrandakatteid. “Ma püüdsin vaikselt töö kõrvalt ka muusikat teha, aga see on päris keeruline. Kui hakkad reaalselt oma sooloplaadile keskenduma, jääb aega ikka väga väheks ja midagi head sealt ei tule. Koos on alati kergem,” ütleb Risto.

Mees kinnitab, et vahepeal eemal oldud aeg talle kuidagi mõjunud pole. “Kui laval oled, siis on küll selline tunne, nagu polekski vahepeal pausi olnud. Inimesed on ju ikka samad ja midagi peale selle väga muutunud pole, et nad uue plaadi vahepeal välja andsid.” Kas siis ongi ainus erinevus asja juures see, et Risto peab nüüd kõik uued lood ära õppima? “Ei, mina neid ei õpi, ma teen uued salmid,” naerab ta.

Paljude lemmik ansambel Põhja-Tallinn, kes võitis 2013. aasta “Eesti laulul” oma looga “Meil on aega veel” tuhandete eestlaste südameid, on aegade jooksul elanud üle mitmeid liikmete vahetusi. Kolm aastat tagasi selgus, et bändi naisvokaal Maia Vahtramäe on lahkunud. Naiste tervis vedas suure töökoormuse tõttu alt. “Mul lihtsalt jäi süda seisma,” rääkis Maia Kroonikale seiga, mis juhtus ühes lennujaamas. Ta ei tohtinud pärast seda mitu kuud laulda ja tõmbas enesehävituslikule elule pidurit. Maia asemele leiti konkursiga uus lauljatar Kerli Kivilaan.

Järgmise aasta suve lõpus lahkus bändi ridadest ka räppar Risto Vürst ehk Fate. “Otsustasin, et pean jätkama oma tegemistega. Lahku läksime sõpradena,” ütles Risto Kroonikale. Läks mööda veel aasta ning mullu aprillis tunnistas ka räppar Kenneth Rüütli ehk Kenito, et temagi teed on bändiga lahku läinud. “Inimesed ja nende vaated on erinevad, sellega on kõik öeldud. Erinevad inimesed lihtsalt ei sobinud kokku seda asja tegema. Aga pole hullu, igaüks saab teha seda, mida ise tahab,” põhjendas mees Õhtulehele. Siis ilmus bändi Facebooki lehele liikmete nimekirja Kristjan Soomre ehk Chance. Tänaseks on Chance leidnud tee endiste liikmete nimistusse ning liikmete nimekirjas on Kaspar Raudkivi ehk Mini ja taas ka Risto Vürst.

Bändi eestvedaja Jaanus Saks selgitab Õhtulehele, et Ristoga on bändil läbisaamine alati olnud hea. “Hiljuti tekkis tal ka aega end rohkem muusikale pühendada, mistõttu otsustati taas jõud bändi kontekstis ühendada.” Chance oli Jaanuse sõnul Põhja-Tallinna koosseisus aktiivne aastatel 2007-2011, mil bändil ilmus internetis välja antud EP. “Nüüd, 2015. aastal andis ta oma panuse ka bändi kolmanda albumi “Regeneratsioon” valmimisse,” räägib Saks ja lisab, et Chance’iga koos jõuti looga “Eiolemulolla” ka “Eesti laulu” poolfinaali. “Lugu tunnustati R2 Aastahiti valimisel ka kolmanda kohaga.”

Mini näol on tegu aga ühe Põhja-Tallinna originaalliikmega. “Teda võib kuulda meie 2007. aastal välja antud esikloos “Probleem”, samuti näeb teda loo “Ei salli vaikust” videos. Aastal 2015 liitus Mini taas uuenenud Põhja-Tallinna koosseisuga.” Jaanus ütleb veel, et aastast 2007 on Põhja-Tallinna originaalridades olnud viis räpparit – Jaanus ise, Risto, Kaspar, Kristjan ja Kenneth. “Seega võib öelda, et keegi pole uus ega vana. Hea sünergia toimib bändiliikmete sarnaste eesmärkide ja visiooni korral. Siiani on kõik viis räpparit andnud märkimisväärse panuse,” ütleb Jaanus ja lisab, et kindlasti tasub silma peal hoida ka igaühe individuaaltegemistel muusikamaailmas.