Raamat
10. aprill 2016, 20:24

„Hirameki“ – kritseldamist jagub nii väiksele kui suurele (5)

Peng + Hu "Hirameki. Geniaalne plätserdamis-kritseldamis-lõbu", Hea Lugu, 2016

Kes meist poleks vahel taevasse vaadates mõelnud, et mõni pilv meenutab kangesti lammast või luike või dinosaurust? Alles hiljuti märkasin oma jahmatuseks päikseloojangu ajal merineitsit Viru hotellist üle sõudmas. Sarnasel põhimõttel töötab ka jaapanlaste hirameki: juhuslikuna näivatele värviplekkidele saab punkte ja jooni lisades elu anda.

Kui „Hirameki“ kritseldamisraamat mulle pihku sattus, olin esiti üsna nõutu. Selle paarisadat lehekülge täidavad eri värvi, suuruses ja kujuga laigud, mis paistavad olevat laia pintsliotsaga suvaliselt tekitatud. Üksikutele laikudele on lisatud mõningad mustad jooned, nii et avaldub nende sarnasus kala, linnu, kassi, koera, inimese, päkapiku või mõne muu elusolendiga. Või maja või autoga. Plekke saab ka joontega ühendada, nii et mitu moodustavad ühe kujundi.

Tore, põhimõttele saan pihta, ent alguses polegi nii lihtne laikude taga midagi enamat näha. On nii-öelda lihtsamaid laike, mis selgemalt üht või teist elukat meenutavad, kuid suurema osa laikude puhul on inspiratsiooniks tarvis vaikset hetke, kus end mugavasti raamatu taha istuma seada ja raamatulehekülgi sirvides mõte rändama lasta.

Siis hakkab järjest tulema ahhaa-hetki: aga see on ju kaheksajalg, ja see on delfiin, ohoo – siil, flamingo, madu, kilpkonn... Lõpuks on raskeim valida, millist laiku järgmisena täiendada, sest mõtteid on peas korraga palju.

Siinkirjutaja katsetused. Foto: Kais Allkivi

Hirameki tähendab jaapani keeles inspiratsiooni, vaimuvälgatust. Kujutlusvõimele annab see raamat tõesti ohtralt tööd. Raamatus on seitse taset – laikude kombinatsioonid muutuvad leht-lehelt keerukamaks, ent juures on vihjed, mis esimese niidiotsa kätte annavad.

Viimasel ajal on suurt populaarsust kogunud värvimisraamatud. „Hirameki“ on samm edasi: kujundeid saab ise luua, aga joonistamismeister ei pea selleks olema, sest alguspunkt on ette antud ning näidisedki on üsna vaba käega kritseldatud kriipsujukud.