Foto: Teet Malsroos
Saund
8. aprill 2016, 14:51

JÜRI POOTSMANN EUROVISIONI ESINEMISJÄRJEKORRAST: 13 on mu õnnenumber (46)

“Number 13 on juba lapsest saati minu jaoks olnud hästi maagiline, isegi lausa õnnenumber. Ma ise soovisin kunagi, et saaksin võistelda Eurovisioni I poolfinaalis ja 13. kohal. See kõik juhtus,” õhkab Jüri Pootsmann natuke aega pärast seda, kui tänavuse Eurovisioni lauluvõistluse esinemisjärjekord avaldatud on.

Leheküljel eurovision.tv avaldati täna juba kuu aja pärast toimuva Eurovisioni lauluvõistluse poolfinaalide esinemisjärjekord. Juba varem oli teada, et Eesti võistleb I poolfinaali teises pooles. Nüüd on teada ka järjekorranumber, mil Jüri lavale astub – 13. Uskumatuks teeb kogu loo aga asjaolu, et Jüri soovis algusest peale, et tema esinemisnumbrid oleksid 1 (poolfinaal) ja 13.

“Mul on väga hea meel, et see number mulle sattus. Kui “Eesti laulu” poolfinaale välja kuulutati, öeldi ka minu nimi kolmeteistkümnendana,” meenutab Jüri. “Minu hea sõbra korterinumber oli alati 13 ja sellega on kunagi meil palju nalja saanud. Laua- ja kaardimängudes on ka see number mulle kuidagi alati ette sattunud, seega tegu on mu õnnenumbriga.”

Jüri lugu “Play” ümbritsevad eespool Austria esindaja ja tema järel antakse esinemiskord Aserbaidžaanile. Pootsmanni jaoks on aga eurotrall taas suure hooga käima läinud. Möödunud nädalavahetusel osales ta Riias toimunud Eurovisioni eelüritusel. “Seal läks väga hästi. Ma olin küll natuke tõbine, aga väga tore oli teisi võistlejaid näha.” Jüri kinnitab, et mingit omavahelist konkurentsi ei paistnud. “Saime väga hästi läbi, kõik olid sõbralikud ja ma usun, et see oli siiras.”

Riias anti kontsert eelpeol ning teisel päeval jõuti pisut ka linna uudistada, kuid üsna vähe. “Ilm oli väga ilus ja ma üllatusin, et Riia on väga kena ja suur linn, kus on ilusad inimesed,” ütleb Jüri ja lisab, et tahab sinna kindlasti tagasi minna. Homme hommikul põrutab ta aga juba Amsterdami järgmisele samasugusele üritusele, kus võistlejaid kohale tulemas juba 28. “See kõik on väga hea ettevalmistuseks peagi tulevaks suureks Rootsi-tralliks,” ütleb Jüri.

Eesti eurodelegatsiooni juht Mart Normet ütleb, et Jüri on väga suure hooga Eurovisioni maailma sukeldunud. Mees paljastab, et Amsterdamist läheb Jüri aga kohe edasi Tel Avivi, kus toimub järjekordne eelüritus. “Need on artistile väga hea võimalus arenemiseks – nad saavad kogemuse esineda ootamatutes kohtades ja ka kogemuse, kuidas pressiga hästi palju suhelda. Ja mis kõige tähtsam – nad kasvatavad oma tutvusringi ja sõpruskonda Eurovisionil osalevate muusikute ja lauljate seas. Artistile on väga kihvt siit Eesti mullist välja saada ja artisti ja inimesena kasvada,” ütleb Normet.

Delegatsioonijuht paljastab veel, et Jüri on ära kaks nädalad. “Tal on vahepeal väike puhkus ka. Eestis saab ta ikka hääleseadet ja võtab liikumistunde, seega on siingi tal väga palju trenni teha.” Eurovisioni I poolfinaal leiab aset juba 10. mail Stockolmis.

Eurovisioni korraldajad võtsid tänavu kasutusele sama formaadi nagu 2013. aastal, mis annab võimaluse kõigil esinejatel laval silma paista. "Minu eesmärk on anda igale loole parim koht, et ümbritsevad lood aitaksid sellel silma paista kolme minuti jooksul. Ükskõik, mis järjekorras artist laulab, on tal võimalus publikule silma jääda," selgitas lauluvõistluse produtsent Christer Björkman. Eurovisioni esimene poolfinaal toimub juba kümnendal mail Stockholmis. Teine poolfinaal leiab aset 12. mail ning suurejooneline finaalvõistlus 14. mail.