Kõrge hoone tagataustal ongi Yanggakdo hotellFoto: AFP / Scanpix
Blogid
7. aprill 2016, 17:20

Põhja-Korea lood 16. osa: välismaalaste lahendamata müsteerium – mis asub Pyongyangi hotelli viiendal korrusel? (7)

Põhja-Korea suurim hotell on Pyongyangis asuv Yanggakdo hotell. Põhja-Koreas käinud inimesed ja paljud muud huvilised teavad seda kohta lahendamata (")müsteeriumi(") järgi: mis asub Yanggakdo hotelli viiendal korrusel?

Yanggakdo hotellis on 47 korrust ning külalistel on võimalik terve maja piires liikuda. Teoreetiliselt võib minna igale poole, välja arvatud saladuslik viies korrus. Liftiga on võimalik sõita kõikidele korrustele, kuid viienda korruse nuppu pole olemas.

Olen guugeldanud seda teemat ning leidsin ka paar vastet sellele, mis siis ikka sellel saladuslikul viiendal korrusel on. Mõned hulljulged (ütlen nii, sest mäletame ju, kuidas üks ameeriklane paar kuud tagasi labase rikkumise pärast 15 aastaks sunnitööle saadeti) on läinud mööda maja uitama ning väidetavalt leiti eest midagi üsna arvatavat.

Viiendal korrusel on kaamerad, et hoida silma peal hotellis viibivatel välismaalastel (kinnitamata andmetel on igas toas pealtkuulamisaparaadid). Et Põhja-Korea valitsuse jaoks töötavad inimesed oma tööd usinalt teeksid ja peaks meeles, et neil on ikkagi maailma parim riik, on kogu korruse seinad kaetud jubedate propagandaplakatitega. Kõigele lisaks on korrus kole ja renoveerimata. Kui muidu ma ei mainikski seda, et korrus on kole, siis ütlen nii puhtalt seetõttu, et muu maja on superilus ja võiks välimuse osas võistelda ükskõik, millise Euroopa hotelliga (kui jätta välja fakt, et elekter kõigub ja sooja vett pole kogu aeg).

Põhja-Korea ise pole (minu teada) kinnitanud, et välismaalastele mõeldud hotellis selline korrus üldse eksisteerib.

Mina paraku selles põnevas Yanggakdo hotellis ei ööbinud. Küll aga kahtlustan, et meiegi hotellis võis olla mõni väike "viies korrus". Nagu mainitud, siis elekter kõikus tihti ning lifti sattudes võisid mõneks ajaks sinna lausa kinni jääda. Näiteks minu toakaaslane istuski viis minutit liftis kinni. Ühel sellisel hetkel, kui elekter oli ära, hakkasin ma 23. korruselt treppi mööda alla sammuma. Olin jõudnud üheksa korrust allapoole, kui vastu tuli meie giid Rim. Ma oleksin pidanud väga rumal olema, kui poleks mõistnud, et talle ei meeldinud, et trepist üksi alla kõndisin. Ta ei öelnud mulle küll otse välja, kuid soovitas tungivalt kasutada lifti. Sest kes teab, mida ma oleksin näiteks kaks korrust allpool trepi peal näinud või kuulnud?

Ela minu tegemistele kaasa ka Facebookis!