Zaha Hadid 2012. aastal Briti Impeeriumi Ordu medaliga. Foto: POOL
Inimesed
1. aprill 2016, 11:00

Suri maailma kuulsaim naisarhitekt Zaha Hadid (3)

Kunstimaailm on šokis: infarkt tappis 65 aasta vanuses maailma tuntuima naisarhitekti Zaha Hadidi.

Iraagi päritolu Hadid, kes oli oma büroo loonud 1979. aastal Londonisse, suri BBC Newsi teatel neljapäeval Miami haiglas, kus tal raviti bronhiiti.

Lennuka fantaasiaga arhitekti neofuturistlikust loomingust on tuntud Vitra tuletõrjedepoo Weil am Rheinis, BMW keskhoone Leipzigis, Guangzhou ooperimaja Hiinas, Heydar Aliyevi kultuurikeskus Bakuus ning lainekujuline Londoni veekeskus, mida kasutati 2012. aasta suveolümpiamängudel ja mis on nüüdseks avalikkusele avatud. 2012. aastal võitis Hadid Tokyo uue olümpiastaadioni konkursi, kuid kasvanud ehituskulude tõttu teatas Jaapani peaminister mullu suvel, et Hadidi projektist loobutakse ning asutakse otsima odavamat alternatiivi.

2004. aastal võitis Hadid esimese naisena maineka Pritzkeri arhitektuuriauhinna. 2012. aastal andis Elizabeth II talle Briti Impeeriumi Ordu Dame Commander’i tiitli. Tänavu veebruaris oli ta pälvinud esimese naisena Briti Arhitektide Kuningliku Instituudi (Riba) kuldmedali. „Tänapäeval on üha rohkem naisarhitekte tunnustust leidnud. Aga see ei tähenda, et see oleks kerge. Vahel on katsumused tohutud. Viimastel aastatel on toimunud määratud muutused ning me jätkame seda protsessi,“ lubas ta ametiõdede nimel.

Zaha Hadidi büroo osales ka Arvo Pärdi Keskuse hoone rahvusvahelisel ideekonkursil ning pääses veebruaris 2014 20 osaleja seas teise vooru.

Hadidi looming ei piirdunud vaid hoonetega: 1999. aastal disainis ta Pet Shop Boysi maailmaturnee „Nightlight“ lavakujunduse.