Video: Teet Malsroos
Saund
30. märts 2016, 18:17

ÕHTULEHE VIDEO | Danel Pandre: paljud ei mõistnud mind, kui ma muusika pärast päevatöö jätsin (8)

“Kui ma loobusin oma päevatööst – ma olin juba 30aastane – ja ütlesin, et nüüd ma hakkangi ainult muusikat tegema, siis jagus ikka neid, kes ütlesid: “Kuule, sa loobud edukast karjäärist ja väga tasuvast tööst – miks?” meenutab varem reklaamiagentuuris turunduse peal töötanud Danel Pandre, kes kuulutati eile õhtul aasta mänedžeriks ja muusikaettevõtjaks.

Sellest saab tänavu 13 aastat, kui Tanel Padar & The Sun kokku tuli. Neile tuttavaile, kes kahtlesid, kas on tark kõik sinnapaika jätta ja muusikaäri heitlikele tuultele lootma jääda, oli Pandrel vastus tagataskust võtta: “Ma ütlesin, et tagasi saan ma ju iga kell tulla, aga kui ma ei proovi korra elus kõike ühele kaardile panna, siis jäängi seda kahetsema. Jään mõtlema, et mida kõike oleks võinud teha.”

Oleksitega ei pea nüüdseks 42aastane mees tõepoolest maadlema. Kui The Sun oli paar aastat tegutsenud, võttis basskitarrist oma õlule ka mänedžerirolli. Tema juhitava plaadifirma Crunch Industry ning muusikalist korraldust pakkuva agentuuri Full House Agency alla kuuluvad peale The Suni Ott Lepland, Liis Lemsalu, Würffel ja Gertu Pabbo. Agentuur korraldas mullu enam kui 300 kontserti.

“Õnne peab olema ja su kõrval peavad olema õiged inimesed, üksinda ei saavuta midagi. Aga see oli hea otsus – sellest ühest proovimisest on saanud asi, millega tegelengi igapäevaselt,” vaatab Pandre rahulolevalt tagasi.

Eilsel muusikaettevõtluse auhindade jagamisel, millega Eesti fonogrammitootjate ühing tunnustab muusikatööstuse niiditõmbajaid, pälvis ta kolmekordse tunnustuse. Ta viis Merineitsi restoranist koju nii aasta mänedžeri kui ka kaalukaima aasta muusikaettevõtja auhinna, Crunch Industry valiti aasta muusikatootjaks.

Pandre ise ei tunnegi, et selja taga oleks erakordselt edukas ja kordaminekuterohke aasta. „Oli väga huvitav aasta, väga suurte väljakutsetega aasta, väga suur kompromisside aasta, aga see aasta ei erine kindlasti umbes viiest–kuuest viimasest aastast,” arvab Pandre. „Need on kõik ääretult tegusad olnud. Igal rindel, nii ettevõtet arendades kui pilli mängides.”

Muusikamänedžerid hoiavad üldiselt tagaplaanile ja neil pole eriti tavaks oma tööst rääkida. Mida peab Danel Pandre mänedžeritöös kõige pingelisemaks ja millised omadused heal muusikaasjaajajal marjaks ära kuluvad?