Uudised
18. märts 2000, 00:00

Billy Corgan vihkab kõiki

28. veebruaril 5. albumi ilmutanud Smashing Pumpkinsi diktaator Billy Corgan ei hooli, mida ajakirjanikud plaadist arvavad.

Kui ma lugesin värskest ajakirjast Q Corgani intervjuud, ei uskunud ma oma silmi! Nii ülbet intervjuud pole vist veel keegi kunagi andnud. Alustuseks teatab Corgan Q-le: "Mees... su eelarvamused minust on nii valed. See on lausa naeruväärne." Ja seda ilma, et Q oleks talle midagi öelnud!



"Vaheta teemat!"



Corgan ei soovi rääkida uuesti bändi tagasi võetud trummarist Jimmy Chamberlinist, kelle ta ise 1997. a heroiiniga maiustamise tõttu välja viskas, ega bassineiu DArcy lahkumise põhjustest.



"Aga kui te tahate teada, mida Jimmy bändi tagasi tõi, kuulake järjest "Adorei" (Pumpkinsi 1998. a nn vaikne plaat) ja "Machina/the machines of Godi". See räägib iseenda eest."



Kui Q Chamberlini teemat edasi urgitseb, teeb Corgan oma pika nimetissõrmega hoiatava liigutuse. Mida see tähendab, hr. Corgan?



"See tähendab, et sa oled paha, paha poiss. Ja see tähendab, et vaheta teemat."



Okei, Billy, äkki räägid siis DArcy asendajast, Holei bassistist Melissa Auf Der Marist? See olid ju sina, kes teda omal ajal Holei soovitas.



"Ta ütles mulle, et "Gish" (1991, Pumpkinsi 1. album) oli põhjus, miks ta üldse kitarri kätte võttis. Nii et kui meil tekkis vajadus uue bassimängija järele, oli tema ainuke kandidaat."



Kuidas Holei boss ja Billy kunagine girlfriend Courtney Love sellesse suhtus, et sa talt bändiliikme üle lõid?



"Sa torgid siin iidset teemat. Kui sa veel edasi torgid, leiad arvatavasti penni aastast 1882. Ma ei kavatse Courtneyst rääkida. Ma arvasin, et sa tulid siia minu bändist rääkima. Sa tuled siia, täis mingeid eelarvamusi. Sa tahad teada praeguse minu kohta, esitades küsimusi minevikuminu kohta. Sa ei peaks seda tegema."



Kuigi Corgan lubab õelalt irvitades, et vastab kõigile küsimustele, on see petlik vastutulelikkus. Kui Q küsib, kas Corgan joob, tuleb vastuseks põlglik norsatus. Küsimuse peale, kas ta käib psühhiaatri juures, pigistab Corgan ähvardavalt käe rusikasse. Viimane tilk üleajavasse karikasse on aga Q soov teada saada, kes otsustab selle üle, mida Corgan selga paneb.



"Mida sa sellega mõtled? Mina otsustan. Kas sa arvad, et ma olen mingi kuradi idioot?"



Muide, pärast seda intervjuud ütles Sharon "Ozzy naine" Osbourne SP mänedzheri kohast lahti. Mehe hetke meeleseisundit väljendavad uue plaadi read "let me die for rocknroll" ja "too young to die/too rich to care".



Valestimõistetud geenius?



Mulle meeldib Pumpkins väga. Mõni aasta tagasi esitasin ajakirjas Noorus isegi eufoorilise küsimuse: "Corgan on GOD, nõus?"



"Adore" oli nagu 55-aastane Hollywoodi staar, kellele on tehtud kolm ilulõikust. See oli plaat surmaunistustest," ütleb Eviani kulistav Billy. "Uus plaat seeeest on klassikaline Pumpkins: hävita, ehita üles, hävita taas. Rohkem ma ei räägi. Albumi temaatika tuleb teil endil välja selgitada, ja see võib keeruliseks osutuda, sest ma olen ajast ees."



Nõus. Rohkem kui ükski varasem on see SP album. Corgan ei pea seda seletama. Kui te ei vaevu sõnu lugema, on see teie probleem. Mõni ime siis, et kui mõni sõnadest mööda vaatab ja taas Courtney kohta küsib, saadab Corgan mehe pikalt. Ma saadaks ka.



"Tõde on hullumeelsus ja hullumeelsus tõde," öeldakse vahelehel. "Igal ajastul on olnud omad tõerääkijad ja omad tühjatallajad, aga lugu - poiss ja tüdruk - on alati sama." See "everlasting gaze", millest räägitakse plaadi 1. loos, on "ülem intelligents, mis meid vaikival nõusolekul jälgib". Vaheleht lõpeb tõdemusega, et "meil peab alati usku olema, ainult usk aitab lõpuni vastu pidada."



Ennustasin "Adorei" ajal, et kui see oli SP "Automatic For The People" (R.E.M.-i surmaalbum), siis nende järgmine tuleb "Monster" (R.E.M.-i rokialbum). "Machina..." on väga moodne plaat, trummi loopidest alates. Siin on SP kolm kõigi aegade hevimat lugu. Kui "Everlasting Gaze" on neist aga võrdlemisi otsene "Ava Adorei" koopia (välja arvatud read "you know Im not dead/Im just living in my head"), siis 10-minutine "Glass And The Ghost Children" on kahtlemata üldse kogu plaadi võtmelugu.



Corgan kuulutab loo esimese pooles "I want to live/I dont want to die", siis, pärast mõningasi Corgani intervjuukatkeid, alustab ta koodat "as she counted the spiders/as they crawled up inside her". Need ei ole küll parimad näited, aga keegi teine ei kirjuta nii saatanlikult kaunist armastuspoeesiat. Ma annaks ei tea mida, et osata nii luuletada. Ta saab vist küll iga tüdruku (kes viitsib sõnu lugeda).