Patty Duke 2004. aastal omanimelise tähe saamisel Hollywoodi kuulsuste kõnniteel. Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
30. märts 2016, 12:22

Suri dramaatilise elulooga Oscari-võitja Patty Duke

Teisipäeval suri 69 aasta vanuses veremürgistusse USA näitlejanna Patty Duke, kes oli võitnud 16aastaselt filmiga „Imetegija“ Oscari.

Lapstähena alustanud Anna Marie Pearce tõusis Patty Duke'ina filmimaailma tippu, kehastades 1962. aasta draamas pimekurti Helen Kellerit, kel õnnestus visa õpetaja abil suhtlema õppida ning kellest sai hiljem tunnustatud kirjanik, poliitaktivist ja lektor.

Oscari-aastal sai Patty isikliku telesarja „Patty Duke Show“, kus ta kehastas kaksikosa: sarnase välimuse, kuid täiesti erinevate huvidega nõbusid Pattyt ja Cathyt.

Võtteplatsil puhkes dramaatiline armulugu: tüdruk kaotas südame sarja teisele režissöörile Harry Falkile. Mõned aastad hiljem pidas 14aastase vanusevahega skandaalne paar pulmi. Abielu tumestasid Patty depressioon, alkoholism, anoreksia ja enesetapukatsed. Vaimsete probleemide vastu sai ta õiget ravi alles 1980ndail, mil tal diagnoositi bipolaarne häire. Oma katsumustest on ta rääkinud autobiograafias „Call Me Anna“.

13 päeva kestnud abielule rokipromootor Michael Telliga järgnes abielu näitleja John Astiniga. Viimane adopteeris Duke’i poja Seani, kelle isa oli Tell, ning sai näitlejannaga teise poja Mackenzie. Mõlemad pojad on näitlejad.

Püsima jäi alles 1986. aastal sõlmitud abielu sõjaväelase Michael Pearce’iga.