Foto: STANISLAV MOSHKOV
Müstika
31. märts 2016, 13:42

Kas suudad lahendada selle lastemõistatuse? (3)

Kuigi viimasel ajal on populaarsust kogunud piltmõistatused, kus pandade või öökullide hulgast tuleb varjatud kujutisi leida, siis viimane hitt on neist ilmselt kõige kõvem pähkel, kirjutab Daily Mail.

Vanast lasteajakirjast pärit must-valgel pildil on kujutatud kolme mehe tegevusi laagriplatsil. Seda joonistust vaadeldes tuleb leida vastused üheksale küsimusele:

1. Mitu inimest peatub laagris?

2. Millal nad sinna saabusid, täna või mõni päev tagasi?

3. Kuidas või millega nad laagrisse läksid?

4. Kas lähedal on mõni asula?

5. Kas tuul puhub põhjast või lõunast?

6. Kas on hommik, lõuna või õhtu?

7. Kuhu läks Alex?

8. Kes tegi eile vajalikke toimetusi (vt nimekirja puul)?

9. Mis päev täna on?

Vastused:

1. Kuna tekil on neli lusikat ja taldrikut ning kohustuste täitja nimekirjas paistab olema neli nime, siis on vastust üsna lihtne leida – laagris peatub neli inimest.

2. Tähelepanelik vaatleja näeb pildil telgi ja puu vahel ämblikuvõrku. Ämblikul võtab selle tegemine aega, mis tähendab, et seltskond on laagriplatsil peatunud juba mitu päeva.

3. Parempoolsele puule toetuvad aerud, mistõttu võib eeldada, et mehed läksid laagrisse paadiga.

4. All vasakus nurgas on kujutatud kana, mille järgi võib aimata, et ta on sattunud sinna uitama lähedalolevast asulast.

5. Tuulelipp telgil näitab kätte tuule suuna. Kuid selleks, et aru saada, kus on põhja- ning lõunasuund, tuleb teada nn looduse põhitõdesid. Nimelt saavad puude lõunapoolsed küljed rohkem päikesevalgust, seetõttu kasvavad sel küljel oksad tihedamalt – niisiis puhub tuul pildil lõunast.

6. Sellele küsimusele vastamiseks tuleb teada eelmist vastust. Põhja- ja lõunasuuna järgi saab teada ida- ja läänesuuna. Kokapoisi vari sirutub läände, järelikult paistab päike idast ja on hommik.

7. Kuna küsitud on, kuhu läks Alex, siis järelikult teda pildil näha ei ole. Küll aga on põõsa taga näha liblikas ja püstine liblikavõrk. Seega läks Alex liblikaid püüdma.

8.  Teada on, et laagris viibivad Colin, Peter, James ja Alex. Kuid kes neist toimetab täna? Eelmisest vastusest järeldub, et Alex püüab liblikaid. Telgi eest olevast kotist paistab kaamera statiiv, koti peal on aga täht ’J’, mis viitab Jamesile. Eemal teeb James pilte. Teisel seljakotil on täht ’C’ ning ilmselt on kotti hoidva poisi nimi Colin.Üle jääb vaid Peter, kes teeb parasjagu süüa. Kuna Peter toimetab täna, siis näeme puul olevast nimekirjast, et eile tegi vajalikke toimetusi Colin.

9. Puul olevas nimekirja järgi on täna 8. kuupäev, kuid kuu kohta vihje leidmine on juba palju keerulisem. Lahendus peitub piknikulinal olevas arbuusis – kuna need valmivad üldiselt suve lõpus, augustis, siis ongi õige vastus 8. august.