Rahvusraamatukogu suhtlusala lugemissaal.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
23. märts 2016, 10:01

 

 

Rahvusraamatukogu uuendused: lasteala ja suhtlusala jutuajamiseks (1)

Üldiselt valitseb arusaam, et raamatukogus tuleb olla hiirvaikselt ja koos lasteaiamudilasega seal pikemalt aega veeta ei saa. Ent Eesti rahvusraamatukogu uuenduskuuri saanud viiendalt korruselt leiab teatmesaali ja rühmaruumid, kus võib kaaslastega julgelt töö- ja kooliasju arutada, ning laste lugemis- ja mänguruumi.

Kahetoalisel lastealal on nii pildiraamatuid väiksematele kui ka lasteentsüklopeediaid koolilastele. “Lastealal on ka valik lauamänge, mida sõpradega mängida, ning suur sein, kuhu saab värviliste kriitidega joonistada. Kui tahaks hoopis liikuda ja hüpata, võib käima panna Xboxi,” räägib raamatukogu parlamendiinfo keskuse töörühma juht Kristiina Kaju. Teleriga ühendatud mängukonsooli abil saab näiteks Rihanna tantsusamme õppida.

“Noore emana mõistan ma täiesti emasid-isasid, kes pigem väldiksid lastega raamatukokku tulemist – lapsed on aktiivsed, nad tahavad tegutseda, neil hakkab ruttu igav. Sellisel juhul tasubki nendega raamatukogus olla lastealal. Lapsevanem saab endale vajaliku kirjanduse lugemissaalidest lastealale kaasa võtta,” seletab Kaju, kelle sõnul saab nii töötada ja õppida koos lapsega. Kooliealised võivad lastealal iseseisvalt tegutseda, nooremad koos saatjaga.

Sealsamas kõrval on ka uus suhtlusala, mis sobib töö- ja kohtumispaigaks, Skype’i aruteludeks, kas või ühiseks reisipiltide vaatamiseks. “Kehtib kuvand, et raamatukogus ei tohi jumala eest rääkida. Selle kohta on tehtud palju nalju,” teab parlamendiinfo keskuse juhataja Karmen Linask. “Samas, kui sa õpid ülikoolis, siis näevad õppekavad ette palju rühmatööde tegemist. Mõni aeg tagasi võtsin ma TTÜs mõned kursused ja me läksime grupitöödeks kohvikusse, sest mujal ei olnud võimalust neid teha,” meenutab ta omast käest.

Viienda korruse suuremast lugemisruumist, kus jutuvada samuti tabu ei ole, pääseb kaheksasse väiksemasse rühmaaruteluks mõeldud ruumi, mille kasutusaeg tuleb ette broneerida. Igas ruumis on teler. Kõrgematel korrustel on endiselt vaiksed lugemissaalid ja kel soov end muust maailmast täiesti välja lülitada, saab võtta omale individuaalse tööruumi.

Uudne on rahvusraamatukogus veel võimalus laenutada võõrkeelset erialakirjandust, mida varem tohtis vaid koha peal kasutada. Tähtaeg on küll lühike: kolm tööpäeva. Muidu laenutatakse raamatuid 14 või 30 päevaks, ajakirju seitsmeks päevaks ja noote kolmeks kuuks.