Foto: Toomas Tuul
Inimesed
22. märts 2016, 17:34

MAIUSPALA KAANETÜDRUKU EMA: Sonja pildiga kommikarp on meie pere visiitkaart (43)

Kõik maiasmokad ju teavad, et Maiuspala kommikarbil figureerib koos kollaste tibudega üks armas blond tütarlaps. See on Sonja Nämi, kellel oli täna üks ütlemata vahva ja tore päev – temast tehti palju ilusaid pilte ja tagatipuks sai ta endale kutsika.

Täna pärastlõunal saabus 10-aastane Sonja koos ema Kristeli ja pisikese valge koeralapsega Tallinnasse Maiasmoka kohvikusse, kus teda ootas fotograaf ja kleidike, mida ta 2011. aastal Maiuspala kaanefoto pildistamisel kandis. Kuigi ta polnud seda kleiti viis aastat kandnud, sobis see talle ikka nagu valatult.

Foto: VIIS AASTAT HILJEM: Sonja hoiab käes kommikarpi, mille kaanefotol poseerides oli ta viieaastane. (Toomas Tuul)

Just viis aastat on möödas sellest, kui Eesti rahvas Sonja Maiuspala kaanetüdrukuks valis. Sel puhul ka Sonja koos emaga Lõuna-Eesti metsade vahelt Tallinna põrutas. 

Sonja ema Kristel ütleb, et Maiuspala kommikarp on nende pere kõige armastatum maiustus. "Me naerame, et see on lausa meie pere visiitkaart, sest ega me külla ilma selle kommikarbita küll ei lähe," muigab ta. 

Kristel meenutab, et kolm aastat tagasi oli nende perel külas vahetusõpilane Saksamaalt, kes nendega mullu jõuludel taas ühendust võttis ja üllatavat asja rääkis.

"Ta on nüüd juba kolm aastat Hannoveris tagasi olnud, aga ta kirjutas meile jõulude ajal, et Eestis käinud klient tõi tema isale kingituseks Maiuspala kommikarbi. Kui selle sakslanna isa ütles kliendile, et ta tunneb seda kaanetüdrukut ning et tema laps on Sonja juures elanud, siis kingitusetooja mõtles küll, et see mees luuletab," rääkis Kristel naerma puhkedes. "Maailm on ikka väike!" 

Kristel lisab, et on olnud ka juhuseid, kus külalised kommikarbi hoopis neile toovad, teadmata, et selle kaanel särab nende peretütar. 

Sonja tahab saada hambaarstiks

Ema Kristel ütleb, et Sonja on viie aasta jooksul veelgi modellitööd proovinud. Näiteks on ta teinud reklaami Tartu ülikoolile ja ühele lasteriideid müüvale kauplusele. "Teda on mitmel korral kutsutud. Esinejana ta on hästi tore ja hea, tal kukub see päris hästi välja," ütleb Kristel.

Küll aga on Sonja tagasihoidlik Maiuspala kaanefotol figureerimise koha pealt. "Ta ei taha sellest ise üldse eriti rääkida ja hoiab väga madalat profiili. Sellest kommikarbist poes ta ka eriti välja ei tee," räägib tüdruku ema. 

"Kui tütar on tagasihoidlik ja ütleb, et ei ole vaja uhkustada, siis emme, issi ja vanavanemad on küll selle üle väga uhked. Sonja õpetaja isegi räägib, et tema on uhke," ütleb tüdruku ema.

Foto: Ema ja tütar.(Toomas Tuul)

Sonja räägib ka ise, et kuigi tema sõbrannad ja klassikaaslased ütlevad enamasti: "Oo, kui lahe, et sa sinna kommikarbile said", siis tema mõtleb vahest, et miks ta küll kaanestaariks saama pidi. "Mulle tundub, et ma nagu eputaks," ütleb tüdruk tagasihoidlikult ja naeratab. 

Suurena tahab Sonja hoopiski liigse magusasöömisega kaasnevaid probleeme likvideerima hakata – ta soovib saada hambaarstiks. "See amet võib tõeks osutuda, sest kui ta mängib internetis mänge, siis kõik on seotud hammaste parandamisega," kinnitab ema.

Foto: Sonja ja tema särav naeratus. (Toomas Tuul)

Kutsikas Elsa

"Tänane päev on lahe, mulle meeldib väga see päev," ütleb Sonja. Ennekõike sellepärast, et kohviku laua alt vaatab teda valge krässus karvapall, Sonja uus parim sõber Elsa. 

"Ta oli esimene, kes oma õdede-vendade hulgast minu juurde jooksis," räägib Sonja, kuidas ta oma kutsika välja valis. "Me otsisime kutsika võtmiseks kohta, mis oleks võimalikult Tallinna lähedal, et kui juba siia tuleme, siis võtame ta peale. Mõtlesime emmega, et mul ju võiks päris oma sülekoer olla," selgitab tüdruk õhinal.

Foto: Elsa (Geidi Raud)

Sonja ema Kristel ütleb, et kutsika ostis tütar oma raha eest. "Meil on peres selline süsteem, et kui lastel on tunnistusel kõik viied, siis nad saavad issilt ja vanaisalt preemiaraha. Vanem õde läks selle raha eest issiga suusareisile ja Sonja otsustas endale kutsika võtta."

Sonja isa ja õde aga veel ei teagi, et ta kutsikas kaenlas koju tuleb. "Eks me siis näe, mis issi selle peale ütleb," naerab Kristel ja vaatab mööda kohvikut sibavat karvapalli.

Foto: Sonja ja Elsa. (Toomas Tuul)