Foto on illustreeriv.Foto: PantherMedia / Scanpix
Maailm
21. märts 2016, 12:23

Soome meedia: rassismist on saanud mustanahalise soome poisi argipäev (83)

Soomes kogevad sisserändajate, aga eelkõige Soome lapsendatud lapsed üha rohkem rassismi, kinnitas Soome lapsendusperede registreeritud ühenduse esimees Salla Saarinen, kelle enda Lõuna-Aafrikast lapsendatud 11aastane poeg saab praegu pidevalt tunda eelarvamusi ja rassismi, vahendas yle.fi.

"Mind sõimatakse neegriks ja kakaks või kakavärviliseks, negruks ja muuks selliseks,“ rääkis poiss Soome "Hommikutelevisioonis“. Ta lisas, et see on ahistav, kuid seda on juhtunud nii sageli, et ta ei hooli sellest enam.

Lapse jutust selgus, et Helsingis ei võta bussid peatuses ootavat mustanahalist poissi alati peale, kuigi ta on märku andnud, et soovib peatumist, vaid sõidavad mööda mõnitavalt tuledega vilgutades. "Seda on juhtunud vaid siis, kui olen peatuses üksi, mitte siis, kui peatuses on palju inimesi,“ rääkis laps.

Salla Saarineni sõnul on rassism muutunud Soomes viimasel ajal aina heakskiidetavamaks ning vestluses üha tuntavamaks. Naise soov on, et täiskasvanud sekkuksid laste suhtes rassistlikesse olukordadesse, sest vanemad ei saa igal pool lapsi saata ja kaitsta. "Kas meie, täiskasvanute, ülesanne ei ole siis lapsi kaitsta?“ küsis Saarinen.

Naise sõnul luuakse praegu uut soomlust ning turvalist Soomet, kus kellelgi ei tuleks hirmu tunda.