Inimesed

Kas toidutegemine tegi ahvist inimese? (17)

Piret Pappel, 19. märts 2016 06:00
TEEL INIMESEKS? Bioloogide arvates oli huvi töödeldud toidu vastu üks mõjureid, mis meie eellased inimeseks arenema pani.Foto: Vida Press

Inimest eristab teistest loomadest kogukas aju ja oskus keerulisi probleeme lahendada. Me suudame lennata Kuule, teha telesaateid ja toota autosid. Paraku vajab võimas närvisüsteem palju energiat. Kui lugeja loeb laupäevast Õhtulehte, läheb viiendik selle ajal kuluvast energiast aju töös hoidmiseks. Seetõttu on bioloogid aina enam veendunud, et toit ja selle valmistamine on inimese evolutsiooni oluliselt mõjutanud.

Töödeldud toitu on kergem süüa ja selle seedimisega saab keha kergemini hakkama.

Liha ja kõvade juurikate-mugulate küpsetamine andis meie eellastele ühe toiduportsu kohta rohkem energiat ja ka suuremal hulgal vaba aega, sest nälja leevendamiseks ei pidanud enam nii palju sööma. Vaba aega võis omakorda kulutada huvitavamale tegevusele.

Edasi lugemiseks:

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee