Foto: MATI HIIS
Inimesed
11. märts 2016, 11:48

Endine Läti president Valdis Zatlers esitleb esmaspäeval Rahva Raamatus oma elulooraamatut

Esmaspäeval, 14. märtsil kell 17 esitleb Läti endine president Valdis Zatlers Viru Keskuse Rahva Raamatus oma uut raamatut „Vaat, kes ma olen!“.

Seitsmenda Läti presidendi Valdis Zatlers’i memuaaride raamat „Vaat, kes ma olen!“ ("Вот кто я!") on kirjutatud vene keeles ja on esmakordselt kaasaegses Läti ajaloos adresseeritud venekeelsele auditooriumile. Oma autobiograafilises raamatus kirjeldab Valdis Zatlers oma elu vene rahva hulgas. Üks peamisi raamatu eesmärke on toetada lätlaste identiteeti - meenutada, millist rolli mängib riik iga inimese elus, milleks on vaja hümni ja lippu ning mida võib igaüks meist oma riigi heaks teha.

Raamatus kirjeldab Valdis Zatlers, kuidas ta esimest korda kohtus Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega. Eesti president Toomas Hendrik Ilves omakorda on kirjutanud Läti presidendi raamatusse kolleegist suisa eraldi peatüki „Ломая барьеры“ (Barjääri lõhkumine). Muuhulgas meenutab president Ilves, kuidas ühiselt avati aasta 2007 detsembri külmal ja päikselisel päeval Valga-Valka piiripunktis Läti ja Eesti piir ning ta seejärel esmakordselt ilma passita Lätit külastas.

Raamatu kohta on Valdis Zatlers öelnud järgmist: „Võin kirjeldada ainult neid asju, mida olen ise kogenud. Kõige objektiivsemad arvamused on tavaliselt kõige subjektiivsemad, kuna iseendale on võimatu valetada. Raamatuga tahaksin tänada kõiki neid inimesi, kellega olen aastate jooksul kokku puutunud, ning sooviksin samuti motiveerida noori inimesi. Ainult see rahvus, kes teab oma minevikku, saab kujundada oma tulevikku. Me võime tsiteerida teiste tarkusi lugematuid kordi, aga me ei tohiks lakata mõtlemast oma peaga. Loodan, et minu lugu motiveerib inimesi mõtlema. Mõtlema iseenda, meie rahva ja Läti peale.“.

Valdis Zatlers on Läti arst ja poliitik ning oli Läti presidendina ametis aastatel 2007-2011. Zatlers on lõpetanud 1979. aastal Riia Meditsiiniinstituudi ning töötas traumatoloog-ortopeedina, alates 1994. aastast Riia traumatoloogia- ja ortopeediahaigla juhina.

Läti endise presidendiga ja raamatu autoriga vestleb esmaspäeval Viru Keskuse Rahva Raamatus ajakirjanik Indrek Treufeldt. Raamatu „Vaat, kes ma olen!“ esitlus toimub inglise keeles ning president Valdis Zatlers vastab küsimustele vene ja inglise keeles.

Päev hiljem, teisipäeval viibib Läti endine president Valdis Zatlers Narvas ning esitleb kl 15 raamatut Narva Astri Keskuse Rahva Raamatus. Narva Rahva Raamatus vestleb presidendiga ajalehe Põhjarannik ajakirjanik Teet Korsten.