Foto: Kanal 2
Tele
8. märts 2016, 22:34

"RADARI" VIDEO: endine minister Lagle Parek rajas Eestisse 400 kilomeetrise palverännutee (16)

Mis ühendab Stig Rästat, Krista Lensinit, Carmen Pritson-Tammet ja veel mitutsada eestlast? Nad kõik on käinud palverännuteel Hispaanias Santiago de Compostelas.

"Kõik käivad Compostelal. Minul tekkis kiiks, et miks peab nii kaugel käima, rajaks hoopis palverännutee Eestisse." Endine siseminister ja tema kaaslased rajasid tee Pirita kloostrist Vastseliina piiskopilinnuseni.

Rada ei ole siiski ainult kristlastele. Näiteks juhatab Lagle Parek meid Jõelähtme golfiväjakule. "See on üks ilusamaid golfiväljakuid Euroopas ja seal on väga hea kohv - miks me ei peaks tundma uhkust kaasaegse Eesti saavutuste üle? See palverännurada aitab avastada ja kirja panna Eesti kohtade kultuurilugu. Minu unistus on see, et seda rada hakkavad õppe-eesmärkidel kasutama õpetajad koolitöös," räägib Parek.

"See on nüüd esimene kord kui räägime sellest tõsisemalt, televisioonis. Me ei ole sellele reklaami teinud. Aga huvi meie raja vastu on tuntud ka välismaalt. Näiteks on meie palverännutee lõike läbinud ka Soome pensionärid.

"Palverändureid on siit läbi käinud arvuliselt 50-60 ligi," ütleb Kert Veiper. Tema on Ihasalus elav ettevõtja, kes on aidanud rajada palverännutee Ihasalu punktis oleva kuuemeetrise puust risti ja palvepingi.

Lagle Parek ja tema kaaslased Pirita kloostri sõprade klubist on raja planeerinud selliselt, et iga 10-15 kilomeetri tagant oleks võimalus ränduril saada sümboolse tasu eest öömaja. Sõprade klubisse kuuluvad tuntud inimestest näitlejad Garmen Tabor ja Hans Kaldoja, kunstnik Jüri Arrak ja teised.

Palverännuteega saab tutvuda selle kodulehel