TULIHINGELINE ROKKAR: Brian Johnson (vasakul) on AC/DC eesotsas möllanud 1980. aastast saadik, kui bändi laulja Bon Scott viinasurma suri. Pildil koos kitarristi ja asutajaliikme Angus Youngiga. Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
9. märts 2016, 06:00

AC/DC laulja on kurdiks jäämas (3)

Austraalia hevilegend AC/DC on koost pudenemas: viimastel aastatel ühe liikme teise järel kaotanud ansambel jäi nüüd ilma solistist. Arstid keelasid Brian Johnsonil USA turneed jätkata, sest vastasel juhul jääks ta täiesti kurdiks.

Austraalia bänd seletas oma veebiküljel, et arstid soovitasid 68aastasel solistil Johnsonil kohe tuuritamine jätta. Vastasel juhul riskib ta kõrvakuulmise täieliku kaoga.

Seetõttu on AC/DC sunnitud edasi lükkama USA turnee ülejäänud kümme kontserti. AC/DC plaadifirma Alberts teatas oma avalduses, et kontserdid toimuvad tulevikus tõenäoliselt juba külalisvokalistiga.

Ehkki võiks arvata, et ­Johnsoni kõrvakuulmine on halvenenud aastatepikkuse valju muusika tõttu, kummutas muusik selle teooria mullu USA raadiosaatejuhi Howard Sterni šõus.

"Mul on vasakus kõrvas kuulmiskadu," tunnistas ta. "Aga ma ei saanud seda muusikast. Istusin liiga kaua ralliautos ilma kõrvatroppideta. Kuulsin, kuidas trummikile purunes, sest olin unustanud kiivri alla kõrvatropid panna."

Johnson ütles, et kiivrit peast võttes jooksis kõrvast verd. "Nii see juhtus. Muusikal pole selles mingit süüd."

Kuulmist ei röövinud rokk, vaid ralli

Brian Johnson on olnud legendaarse hevibändi laulja 1980. aastast. Ta pole küll asutajaliige, kuid sellest hoolimata AC/DC lahutamatu osa. Brian valiti ansambli solistiks senise laulja Bon Scotti asemele, kelle oli 1980. aasta veebruaris hauda viinud äge alkoholimürgistus.

Scott oli surres vaid 33aastane. Johnson sai AC/DC lauljana ääretult populaarseks, kirjutab Sydney Morning Herald. Tema osalusel valminud "Back in Black" (1980), AC/DC seitsmes stuudioplaat, on endiselt ansambli kõigi aegade populaarseim album. Ometi jäi Johnson kõige truumate Bon Scotti fännide silmis ikkagi vaid varuvariandiks.

Uudis laulja kurdistumisest on AC/DC-le järjekordne tagasilöök, märgib BBC News. Mullu mõisteti ansambli trummar Phil Rudd süüdi uimastite omamises ja tapmisähvarduste tegemises. Ta pidi kaheksa kuud Uus-­Meremaal koduarestis istuma. Algul kahtlustati Ruddi kahe inimese mõrva tellimises, kuid süüdi jäi ta siiski kergemas kuriteos.

1954. aastal Leedu immigrantide peres sündinud Rudd liitus 1973. aastal loodud AC/DC-ga kaks aastat hiljem, kuid visati 1983. aastal bändist välja. Talle oli ränga hoobi andnud lähedase sõbra Bon Scotti surm.

11 aastat hiljem naasis Rudd ansambli ridadesse, kuid bändi tulihingelistele fännidele torkas 2014. aastal silma, et bändi 17. stuudioalbumi "Rock or Bust" reklaammaterjalis trummarit ei figureerinud.

Kuigi Rudd oli plaadi salvestusel kaasa löönud, ei poseerinud ta AC/DC värskel fotol ega osalenud ka video võtetel. Varsti pärast seda saabuski teade rokkari arreteerimisest.

Fännid: pole Brianit, pole AC/DC-t

2014. aasta aprillis šokeeris AC/DC jüngreid teade, et asutajaliige ja kitarrist Malcolm Young teeb musitseerimises pausi. Seejärel levisid kuuldused tema haigestumisest. "Malcolm on haiglas, aga ta on kibe võitleja. Peame pöialt, et ta saab jaksu juurde," ütles laulja Brian ­Johnson 2014. aasta juulis.

Peagi selgus, et Malcolmi pole enam ansamblisse tagasi oodata. Seejärel kinnitasid tema lähedased kuuldusi, et muusik kannatab Alzheimeri tõve all. "Malcolm põeb dementsust ning tema pere tänab teid nende privaatsusest lugupidamise eest," vahendas 2014. aasta sügisel ajakiri People.

Katsumustest hoolimata oli AC/DC uus plaat 12 riigis edetabeli tipus ning hevisaurused said jälle kutseid suurtele rahvusvahelistele muusikafestivalidele.

Kuid nüüd, kui maailmakuulsa bändi viiest liikmest on kolm rivist väljas, küsivad AC/DC fännid: mis saab edasi? Ansambli Facebooki lehel käib kibe arutelu laialimineku ja edasitegutsemise pooldajate vahel.

"Pole Brianit, pole AC/DC-t," nentis fänn David Scala. "Ärge jamage, poisid, ärge muutuge plaadifirmade orjaks, et need raha saaksid kokku roobitseda. Mängite siis, kui bänd on valmis."