Saund
7. märts 2016, 16:27

Ansambel Sõpruse Puiestee tähistab 15. sünnipäeva (11)

Sõpruse Puiesteel täitub 15 aastat aktiivsest tegutsemisest. Bänd annab 25. märtsil Tallinnas Rock Cafe´s sünnipäevakontserdil. Üles astuvad ansambli algusaastate liikmed ning esitusele tulevad vanad igihaljad ja ka päris uued alles esmaesitlust ootavad lood.

Sõpruse Puiestee alustas aktiivset tegevust 2002. aastal Tallinnas. Idee sai alguse juba aastast 1992, mil ansambli ristiisa Andres Rooväli käis välja mõtte teha kerget elektroonilist muusikat, mis läheks laiadesse massidesse, kuid mille sõnum oleks varjatult sügav.

Tänaseks on muusikaliste vormide piirid küll avardunud ja elektroonika kõrval domineerivad "klassikalised" instrumendid.

Sõpruse Puiestee esitab oma lauludes endale ja kuulajaile küsimusi: "Kes ma olen", "Miks ma olen", "Miks me oleme" ja "Miks oled mu kõrval". Uudishimu ja teadasaamise soov on bändi üks kreedodest, mis väljendub ka nende  tekstides.

2002. aastal tõusis kollektiiv looga "1905” Eesti muusikaedetabelite tippu ja püsis seal aasta. Lugu pälvis erinevaid kohalikke muusikaauhindu ja tunnistati ETV saatesarjas "7 vaprat" läbi aegade parimaks looks.

2003. aastal ilmus ansambli esimene kauamängiv "Mustale merele", mis sisaldas palju edukaid laule nagu „Ma olen õnnelik, et inimesed on nii ilusad ja head”, „Kaks meest”, „Krambid”, „Kaotaja” jne. Raadio 2 rahvaküsitluses on plaat „Mustale merele“ tunnistatud aastate 2000-2009 jooksul üheks parimaks kauamängivaks. Sajandi lõikes pälvis see kuuenda positsiooni.

2011. aastal liitus ansambliga lauljatar Merili Varik ning Sõpruse Puiestee osales Eesti Laulu poolfinaalis looga „Rahu, ainult rahu”. Tänaseks kuuluvad põhikooseisu Allan Vainola, Merili Varik, Mait Vaik, Andrus Uutsalu, Mart Süda, Kaupo Kaldmäe, Tõnis Veelmaa ja Abraham Kenny. Eelmise aasta novembris avaldas Sõpruse Puiestee oma viienda albumi “Mõistlikult ja mugavalt” .

Sünnipäevakontserdile annavad erilise alguse TIIU KIIK & EΛEVEN. Omanäolises projektis kohtuvad kaks erineva kultuuritaustaga muusikut, kes loovad uusi helimaailmu. 

Tiiu Kiik on õrnahääleline muusik ja helilooja Paidest, kes on varasemalt silma paistnud ansambli Forgotten Sunrise liikme ja Eesti Laulu finalistina. EΛEVEN - Alexei "Prohor" Mostiev on multiinstrumentalist, helilooja ja produtsent Moskvast, kes on koostööd teinud mitmete muusikutega nii Venemaal kui Euroopas.