Foto: Exitfilm
Film
7. märts 2016, 10:33

Uus eesti lühimängufilm "Jää" võeti üles Soome väikesaarel

Veebruari lõpus toimusid Anna Hintsi debüütfilmi "Jää" võtted Soome väikesaarel Hailuotos. Tegemist on esimese eesti filmiga, mis on täismahus üles võetud Soomes.

"Jää" on lühifilm 44-aastasest Harrist, kes vaevleb süütunde käes, sest pole peale lahtutust piisavalt aega veetnud oma 11-aastase pojaga. Et kaotatud aega tagasi teha, otsustab Harri külastada pojaga saart, kus ta lapsepõlves tihti oma isaga aega veetis.

Harri jääb viimasest praamist maha, kuid otsustab last mitte kurvastada ning sõita saarele üle kohaliku jäätee. Mees, kes on harjunud kõike kontrollima, seisab vastamisi jõududega, mida ta kontrollida ei suuda. "Jää" räägib loo sellest, kui oluline on öelda "ma armastan sind", kui selleks on veel võimalus.

"Jäätee filmivõtteid planeerida meie kliimasse on väga keeruline, kaks aastat pidime võtteid edasi lükkama. Seepärast planeerisime selleks talveks võtted Soome. See film vajab jäävälja, valget kõrbe, kuna jääväli on filmis nagu omaette karakter. Jää meenutab meile elu haprust - me kõik kõnnime pinnal, mis tundub, et kannab, kuid võib tegelikult iga hetk jalgade all puruneda. Teekonna lõpuks loeb see, kui palju me mäletasime oma tegemiste ja tööde kõrvalt armastada," kommenteerib oma filmi teemat ja võtteperioodi režissöör Anna Hints.

Filmis mängivad Mait Malmsten ja Aksel Ojari. Filmi stsenaristid on Anna Hints ja Greta Varts, režissöör Anna Hints, operaator Tõnis Tuuga, kunstnikud Matis Mäesalu ja Anneli Arusaar, monteerija Marion Koppel, helirežissöör Kauri Lemberg.

Filmi toodab Exitfilm, produtsent on Eero Talvistu.