Prints Daniel, tema tütar printsess Estelle ja teised pereliikmed kuningapalee kirikus peetud tänujumalateenistuselFoto: ANDERS WIKLUND
Inimesed
4. märts 2016, 10:38

Fotod väikese printsi sündimise auks peetud tänujumalateenistuselt

Tere, Oscar Carl Olof! Miks Rootsi pisiprints sellise nime sai? (3)

Noored vanemad murravad kõvasti pead, et oma võsukesele sobiv nimi leida. Sinivereliste laste puhul on asi veelgi keerulisem.

Rootsi kroonprintsess Victoria ja tema abikaasa prints Daniel andsid oma vastsündinud maimukesele nimeks Oscar Carl Olof. Käbedad rootslased on juba välja uurinud, et täpselt samasugust kolmest nimest koosnev kombinatsioon on passis veel 15 rootsi mehel.

Kõik kolm nime on Victoria ja Danieli jaoks olulise tähendusega. Praegu Rootsit valitseva Bernadotte´i suguvõsa hulgas on olnud kaks Oscari-nimelist kuningat. Oscar I oli troonil 1844–1859 ja Oscar II aastatel 1872–1907.

Ka praeguse kuninga Carl XVI Gustafi õe printsess Christina poja nimi on Oscar.

Nii tulebki sisse teine oluline nimi Carl, mida kannavad nii väikese printsi vanaisa Carl XVI Gustaf kui onu Carl Philip.

Bernadotte´i dünastia valitsejate seas on olnud Karl XIV Johan (troonil 1818–1844) ja Karl XV (valitses 1859–1872).

Vägevad Karlid on Rootsi riiki valitsenud varemgi. Kes ei teaks Eestis 17. sajandil maareformi korraldanud Karl XI ja Põhjasõjas Narva lahingus Vene vägesid nahutanud Karl XII nime?

Carl on ka Carl XVI Gustafi kahe õepoja nimi. Printsess Désiréel on poeg Carl ja printsess Birgittal Carl Christian.

Nimi Olof tuleb isapoolsest suguvõsast. Tavakodanike seast pärit prints Danieli keskmine nimi on Olof ja ka tema isa kutsuti Olleks. Rootsil on varem olnud ka sellenimeline muinaskuningas. Olof Skötkonung valitses aastatel 995-1022.