Neljapäeval kuuleb Rein Rannapi uudisteost. Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
3. märts 2016, 17:36

Rein Rannap ühendab roki ja sümfooniaorkestri

Järgmise nädala neljapäeval tuleb Tallinnas Vene kultuurikeskuses Talvejazzi kontserdil esiettekandele helilooja Rein Rannapi „Concerto in Rock”.

Kuulsate rokkansamblite ja sümfooniaorkestrite koostööst leidub näiteid küllaga. Üks esimesi katseid ühendada rokkbändi ja sümfooniaorkestri võlusid pärineb aastast 1969 ansamblilt Deep Purple, see inspireeris omal ajal ka Rannapit.

„Kuigi vaimustusin „Rock Concertost” tookord väga, jäid nad sel ahvatleval rajal siiski minu arvates poolele teele pidama. Kogu elu olen tahtnud proovida, kas on võimalik saavutada ühtlasem, seotum tulemus. Helikeel on mu „Concerto in Rockis” nn klassikaline rokk, nagu oli valitsev sel ajal, kui kirjutasin oma esimesed lood Rujale, ja mis tänini püsib kõigi muude stiilide kõrval elus,” kirjeldas helilooja uudisteost.

„Concerto in Rock” on kirjutatud klassikalises kolmeosalises instrumentaalkontserdi vormis. Teoses soleerivad autor ja rokkansambel koosseisus Pent Järve, Siim Usin ja Borka. Neid toetavat Otsa kooli sümfooniaorkestrit juhatab Kaspar Mänd. Orkester kõlab traditsiooniliselt, kuid on ka eksperimente, näiteks loevad kõik mängijad ette netikommentaare.

Autoriõhtu teine osa annab aimu Nõukogude impeeriumi esimestest põrandaalustest katsetest luua sõltumatut rokkmuusikat. See osa kujutab endast sümboolselt ühte Ruja paljudest ärakeelatud esinemistest 1970. aastate alguses. Ruja repertuaar koosnes tollal vaid Rannapi lauludest põhiliselt Jüri Üdi / Juhan Viidingu sõnadele. Kuigi osa neist lauludest on tänapäeval huvilistele kättesaadavad omaaegsete salvestistena, siis osa laule kõlavad sel kontserdil taas rohkem kui üle 40 aasta.