Foto: TEET MALSROOS
Film
3. märts 2016, 12:26

Kadri Kõusaare mängufilm "Ema" valiti Robert De Niro ja Jane Rosenthali loodud Tribeca filmifestivali peaprogrammi

Mängufilmi “Ema” rahvusvaheline esilinastus toimub 15. Tribeca filmifestivalil, mis leiab aset 13. –24. aprillini New Yorgis, Ameerika Ühendriikides, ja kus Eestit esindab filminaiskond: produtsent Aet Laigu, stsenarist Leana Jalukse, režissöör Kadri Kõusaar ja näitleja Tiina Mälberg.

Mängufilm “Ema” räägib mõrkjas-humoorika loo unistuste püüdmiseks tehtud tormakatest otsustest, mille tagajärjed jäävad unistajatele veel tükiks ajaks meelde.

Stsenaristid Leana Jalukse ja Al Wallcat kommenteerisid rahvusvahelist huvi filmi vastu: "See, et inimene on võimeline harjuma kõigega, mida ütleb ka ema tegelane oma viimases ülestunnistuses, on piisavalt universaalne teema, kuid see on ka loomupäraselt eestlaslik – meil on kombeks matta oma tõelised tunded sügavale enda sisemusse, täites samal ajal truult meile antud kohustusi ja kindlasti on see vähemalt osaliselt tingitud meie ajaloost, kuid ka lihtsalt omane väikesele kogukonnale”.

Lisaks rahvusvahelisele esilinastusele on filmil “Ema” New Yorgis kokku viis ametlikku festivali- ja pressilinastust.

"Ema" on esimene eesti mängufilm, mille rahvusvaheline esilinastus toimub ühe maailma suurima vaatajate arvuga Tribeca festivali põhivõistlusprogrammis. Tribeca filmifestivali külastab iga-aastaselt ca 3 miljonit inimest, tehes sellest seega Põhja-Ameerika suurima filmifestivali.

“EFI koostöös EAS-ga on võtnud suuna levitada eesti filme rohkem Põhja-Ameerikas, kuna peale Golden Globe'i ja Oscari kampaaniaid on tekkinud väga positiivne foon. Eesti filmitootjad olid oktoobis esimest korda Ameerika filmiturul, sel aastal aga toimuvad PÖFFi promoüritused Los Angeleses, tootjad osalevad Toronto filmiturul ja plaanis on korralda eriüritusi, mis peaks nähtavust veelgi tõstama. “Ema” valimine Tribeca programmi on kindlasti üks oluline sündmus pikas ahelas,” lisas Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp.

Lisaks festivali ametlikust programmist tulenevatele nominatsioonidele kandideerib mängufilm "Ema" prestiižsele naisstsenaristide auhinnale – The Nora Ephron Prize.

“Kuigi kindlasti tõstis teadlikkust Eesti filmitööstuse kohta juba mängufilmide "Mandariinid" ja "Vehkleja" valimine Kuldgloobuse nominentide hulka ning Tribecas on varem esitletud Ilmar Raagi Venemaal toodetud filmi "Ma ei tule tagasi", annab "Ema" väljatoomine prestiižikal Tribeca filmifestivalil võimaluse suurendada kogu Eesti nähtavust laiemalt,” kommenteerib uudist produtsent Aet Laigu.

Kadri Kõusaare debüütfilm “Magnus” (2007) linastus esimese eesti filmina Cannes’i filmifestivali programmis Un Certain Regard. Teine mängufilm “Kohtumõistja” (“The Arbiter”, 2013) valiti rahvusvaheliselt tunnustatud Karlovy Vary A-kategooria filmifestivali programmi.

Mängufilmi “Ema” peaosades mängivad Tiina Mälberg, Andres Tabun, Andres Noormets, Siim Maaten, Jaan Pehk, Jaak Prints ja Rea Lest.

Filmi “Ema” stsenaariumi on kirjutanud Leana Jalukse ja Al Wallcat, režissöör on Kadri Kõusaar (“Kohtumõistja” (2013), “Magnus” (2007)) ning operaator on Soomest pärit Jean-Noël Mustonen (“Kohtumõistja” (2013)).

Filmi “Ema” tootis produktsioonifirma Meteoriit. Filmi produtsent on Aet Laigu.

Filmi valmimist toetasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital ja Viru Filmifond ning filmi telepartneriks on Eesti Rahvusringhääling.