Nick Hornby "Naljakas tüdruk" (kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
11. november 2015, 17:42

"Naljakas tüdruk" - kvaliteetne ja vaimukas tuhkatriinulugu

Need, kes armastavad BBC telesarju, võivad südamerahus teleka vaatamisele vahelduseks sirutada käe Nick Hornby teose "Naljakas tüdruk" järele. Ja mitte ainult – muhedat ja kvaliteetset lugemist pakub see teos ka kõigile teistele.

Raamat jutustabki väljamõeldud BBC sarja „Barbara (ja Jim)“ tegemisest 1960ndatel. Samal ajal on teos justkui ka tuhkatriinulugu, jutustades ühe maatüdruku unistustest ja nende täitumistest.

Nii algab raamat sellega, kuidas Barbara Parker valitakse 1964. aasta Miss Blackpooliks, kuigi piigal pole mingit soovi iluduskuninganna olla. Selle asemel tahab ta inimesi naerutada nagu tema kangelanna, Ameerika teletäht Lucille Ball.

Oma unistuste täitumise nimel jätab noor naine Blackpooli ja oma pere, sõidab Londonisse ning leiab tööd kaubamaja kosmeetikaletis. Nagu tuhkatriinulugudes ikka, kohtub ta juhuslikult oma päästjaga – agendiga, kes toob Barbarale nii uue nime kui ka BBC uue komöödiasarja prooviesinemise. Sophie Straw on valmis telepubliku südant vallutama.

„Naljakas tüdruk“ on lugu ühest telesarjast ja sellega seotud inimestest, kes igaüks oma selge karakteriga. Lisaks komöödiasarja tegemisele kohtab teoses ka tolle aja argieluprobleemidega.

Kõigile BBC sarjade huvilistele on raamatu juures põnev ilmselt see, et kuigi tegelased on selles väljamõeldud, siis keskkond ja BBC tolle aja atmosfäär on reaalsed.

Argiellu toob lugejaid ka raamatu viimane peatükk, kus teose tegelased eakate staaridena tänapäeval veelkord koos laval esinevad. Ning kummalisel kombel ei tunne Sophie vana kooli komöödianäitlejana tehtu üle enam sugugi uhkust, sest tunneb, et on andnud oma osa kogu maailma vallanud naljakate tüdrukute buumi, kes publikut peaasjalikult anaalseksi ja tupehügeeniteemaliste naljadega naerutavad.

Kuid Briti sarjade austajad teavad ka, et uued ajad võivad küll tulla, on nimelt need vanad sarjad endiselt vaimukad ja nauditavad, pakkudes kvaliteetset meelelahutust. Täpselt nii, nagu teeb seda Nick Hornby "Naljakas tüdruk".