David Perlmutter koos Kristin Lobergiga "Jahupea. Üllatav tõde aju "vaiksete hävitajate" nisu, süsivesikute ja suhkru kohta" (Kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
1. märts 2016, 16:15

Jahupäisus ehk kuidas süsivesikud ajutegevust kahjustavad (3)

"Jahupea" on raamat, kus tunnustatud neuroloog David Perlmutter on võtnud käsitluse alla teema, mis on meditsiinikirjanduses ringelnud pikki aastaid – ajutegevust kahjustavad süsivesikud.

Kirjastuse Varrak ilmutatud raamatus väidavad David Perlmutter ning kaasautor Kristin Loberg, et aju käekäik ei sõltu ainult teie geenidest. Kui inimest kimbutab näiteks peavalu, stress, unetus, depressioon, epilepsia, mälu- või meeleoluhäired, võib kurja juureks olla hoopis söödav toit.

Seejuures peavad autorid silmas erinevaid teravilju ja puuviljasuhkruid ehk toite, mida inimesed üldjuhul on harjunud pidama tervislikuks.

Kui raamatu esimest osa on ehk veidi keeruline lugeda, kui puudub sügav meditsiiniline huvi, siis tasub end tekstist läbi närida ning mõtiskleda, kuidas on võimalik oma elustiili ja toitumisharjumusi muutes võimalik ravimiteta mitmeid ajuga seotud terviseprobleeme leevendada. Olgu selleks paljude teiste hädade kõrval siis depressioon, unetus või migreen.

Raamatu teine osa pakub huvi kõigile, kel mõttes oma tervise parandamine. Õigupoolest annab juba raamatu alguses olev peatükk "Eneseanalüüs" võimaluse mõtisklemiseks ning selgitada lihtsa küsimustikuga riskifaktorid, mis võivad tulevikus tekitada neuroloogilisi probleeme ning põhjustada aju allakäiku. Raamat teises osas on välja toodud aga põhjalik kliinilistele ja laboratoorsetele uuringutele toetuv tegevuskava neile, kes soovivad oma aju vormis hoida ning teha läbi süsivesikutest loobumise võõrutusprogramm, et jahupäisusele lõplikult hüvasti öelda ning oma elule aastaid lisada. Teosest leiab ka menüünäidised ning tarvilikke retsepte.

Raamatu teeb usaldusväärseks vast tõik, et meditsiinidoktor David Perlmutter on praktiseeriv neuroloog ja Ameerika toitumisteaduste kolledži liige. Tema kirjutisi on ilmunud paljudes meditsiiniväljaannetes ning ta peab loenguid mitmel pool maailmas. Laiemale üldsusele on teada ka telesaade  "Doktor OZ", mille meditsiininõukogu töös ta kaasa lööb.

Värskelt eesti keelde tõlgitud raamat on populaarne üle maailma – see on avaldatud ühtekokku kahekümne kuues keeles, ka on see püsinud mitu aastat New York Timesi raamatuedetabelis.