Järjekord turvakontrolli juurde Pekingi metroojaamasFoto: Liina Metsküla
Blogid
5. märts 2016, 10:47

Kas umbusaldada rohkem inimesi endi hulgast või välismaalasi? (6)

Hiinas tuleb metroopeatustesse sisenedes alati läbida turvakontroll: pagasi peab kontrollist läbi laskma nagu lennujaamas ning metallidetektoriga katsutakse läbi kõik reisijad.

Lisaks sellele tuleb pealinnas Pekingis vähemalt ühele väljakule (Tian’anmeni ehk Taevase Rahu Väljak) minnes samamoodi turvakontroll läbida. Lisaks väljakule minekult pääseb sealtkaudu Pekingis ühe suurima vaatamisväärsuse, Keelatud Linna sissepääsu juurde. Seal on loomulikult juba uus turvakontroll.

Räägin loo sellest, kuidas mina esimest korda läksin Taevase Rahu Väljakule. Saabusime sinna koos šveitslase Rogeriga, kellega olin sõbrunenud hostelis. Asusime järjekorda ja mina avaldasin imestust, et juba olemegi Keelatud Linna turvakontrollis, mille peale Roger ütles, et ei-ei, see on alles väljakule mineku turvakontroll.

"Käisin siin alles üleeile ja siis küll sellist järjekorda ei olnud. Tundub, et siin on vaheeal midagi juhtunud,“ kommenteeris Roger. Seekord uuriti tõesti kõiki inimesi üsna põhjalikult.

Jõudis siis meie kord ning selle asemel, et meidki metalldetektoriga läbi kontrollitaks, viibati ning lubati meil edasi liikuda. Olime järjekorras ainsad valged välismaalased ja ilmselgelt usaldati meid rohkem kui ülejäänuid. Ehk siis, kui oled valge, siis ei tee sa mitte kunagi midagi kurja? No vaevalt.

Rogeril oli kohe võrdlusmoment eelmise korraga, kui ta läbis sellesama turvakontrolli. Ta oli siis ühe vietnamlase Duciga ning Rogeri sõnul käitusid hiinlased nendega halvasti. Duc tundus olevat üks nende seast, kes ei vääri head kohtlemist ega usaldust. Kui ta on pilusilmne nagu hiinlased, võib ta midagi halba korda saata. Aga valge eurooplane seda ei teeks, mkm, kindlasti mitte…Ei tea, huvitav loogika seal Hiinas.

Ela minu tegemistele kaasa ka Facebookis!