Blogid
28. veebruar 2016, 15:30

Soomlased pakuvad oma inimestele kordades odavamat mobiilipaketti kui eestlastele (33)

Täna hommikul helistas tuttav Soomest. Peale tavapärase välispoliitilise analüüsi Eesti-Vene-Soome-USA suhted arutasime ka muid olmeteemasid. Mingil hetkel tegin ma ettepaneku pikem jutt telefonis lõpetada ja Skype’s edasi rääkida. Tuleb odavam!

Selle peale teatas vestluskaaslane, et pole hullu! Tal on kõned Eestisse täiesti tasuta. Küsisin hämminguga, mis paketti ta kasutab, sest minul on ju ka mõnes mõttes Soome operaatorfirma Elisa, mis on Eestisse laienenud ja teenib siin eestlaste pealt kasumit.

Tuttav ütles, et tema kuulub TeliaSonera klientide hulka. Eestis kuulub samale omanikule Telia ehk endine EMT võrk.

Lisaks teatas tuttav, et tal on tasuta kõned lisaks veel ka Rootsi, Norrasse, Saksamaale, Taani, Lätti ja Leedusse ning nendes kõikides maades on tal paketis ka tasuta internet ja roaming teenus. Kõik kokku maksab talle iga kuu (1500 kõneminutit ja piiramatu internet ka välismaal) 23 eurot.

Huvitav on see, et kuigi Eesti sideoperaatorfirmad on kas soomlastele või rootslastele kuuluvad, siis nii soodsaid pakkumisi nagu oma kodumaal nad meile ei tee, kuigi meie elatustasu on ju palju madalam.

Huvitav, millest on tingitud selline hinnavahe? Kas sellest, et meie turg on väiksem või on meil väiksem asustus. Ilmselt on võrku odavam üleval pidada suures linnas kui katta väheasustatud maad. Samas on aga Soome ju kordades suurem kui Eesti ja see maa on veel hõredamini asustatud kui meil.

Välismaal reisides oleme me kõik kokku puutunud ebanormaalselt kalli roaming teenusega. Aegajalt vupsavad välja uudised, kus keegi kasutas mobiili pealt võõrriigis olles internetti ja arvel olid tuhanded eurod. Olen ka ise sattunud roamingu tasude ohvriks. Teadliku inimesena mitte vaadates videoid, vaid kasutades kaardi rakendust, mis töötab GPS-s läbi telefoni.

President Ilves on olnud suur eestkõneleja, samamoodi ka Siim Kallas ja Andrus Ansip, kes tegelevad Euroopa digituru avamisega ehk nemad seisavad selle eest, et Euroopa Liidus võiks roaming tasud kaduda! Kaoksid ka muud geopiirangud näiteks internetist ostlemisel.

See oleks vähemalt sama suur revolutsioon nagu oli Schengeni leping tavainimese jaoks, kes vähegi reisib ja ka kasutab internetiteenuseid.