Foto: Erakogu
Blogid
26. veebruar 2016, 21:42

Eesti suur eeskuju NOKIA sai hakkama laiaulatusliku pettusega (39)

Ometi kord võivad eestlased end soomlaste kõrval hästi tunda. Täna lahvatas skandaal ja kogu maailm sai teada, et Nokia rehvitehas on aastaid võltsinud testitulemusi ja meie suur eeskuju lõhkes nagu põis lastelaulust.

Lugesin just Soome lehti. Nimelt on välja tulnud see, et Nokia rehvitehas on aastaid saatnud autolehtedele testimiseks rehve, mis on spetsiaalselt testi jaoks valmistatud ehk testirehvide puhul on kasutatud erilist tehnoloogiat, materjale ja ilmselt on see ka kordades kallim toodang kui see, mis päriselt tarbijateni jõuab.

Näiteks, kui teha rehv pehmemast kummist, siis selle haarduvus on kindlasti parem ja saavutab parema testitulemuse sellega, et tema pidurdusteekond on väiksem. Samas pole aga võimalik sellist rehvi tavatarbimises kasutada, kuivõrd pehme segu kulub kiiresti. Testitulemuses on see aga ilus, kui auto pidurdusteekond on viie meetri ehk kogu auto pikkuse võrra lühem, hoides ära õnnetusi ja säästes inimelusid.

Nokia põhiline müügiargument ongi siiani olnud see, et nad pakuvad Premium klassi toodet, mis on peajagu üle konkurentidest.

Ka Eestis on Nokia, eriti selle talverehvid, tunnustatud kaubamärk ja kindlasti on ka meil paljusid ninapidi veetud sellega, et müüakse superrehvi! Tegelikult on aga müügil hoopis teine toodang kui see, mida testitakse.

Kui autot on võimalik enne ostu proovida, siis kumme proovida on võimatu. Rehve ostetaksegi peamiselt brändi ja testitulemuste järgi ning usaldatakse nimekat rehvitootjat ja autoriteetsete autolehtede testituelmusi.

Nüüd aga tuleb välja, et Nokia rehvitehas on seda trikki kasutanud juba neliteist aastat ja tuleb välja ka see, et nad on seda kõike teinud väga edukalt! Tegu on börsiettevõttega, mille aktsiaväärtus on viimase kümne aastaga kümnekordistunud.

Et saada aru, mis summadest me räägime, siis ainiti tänane uudis vähendas Nokia väärtust juba kaheksa protsendi võrra ehk rohkem kui 300 miljonit eurot.

Mis võiks firmat (mis tegeles kunagi kummisaabaste ja mobiiltelefonidega ning jagunes hiljem mitmeks ettevõtteks) ajendada midagi sellist tegema?

Tänased Soome ajalehed kirjutavad, et Nokia juhtkond oli motiveeritud läbi aktsia optsioonide ja näiteks firma tegevjuht teenis nende pealt üle kümne miljoni euro.

Nimelt anti juhtkonnale õigus osta tulevikus fikseeritud, üldjuhul odavama hinnaga ettevõtte aktsiaid, mida vahepeal olid soodsad uudised testitulemuste tuules juba tublisti tõstnud. Nagu ma varem mainisin, siis kümne aastaga tõusis Nokian Renkaat OY ettevõtte väärtus kümnekordselt.

Kuigi Lennart Meri tõi meile Nokiat eeskujuks ja soovitas Eestil oma Nokiat otsida, siis tänaseks on selge, et Nokia kaubamärgiga on maakeeli kööga.

Mobiiltelefonidelt korjati Nokia kaubamärk juba mõned aastad tagasi ja ka mobiiltelefonide tootmine on Soomes tänaseks lõppenud. Microsoft ostis küll Nokia mobiiltelefonifirma ära, kuid sisuliselt on see surnud.

Nokia brändi edulugudeks olidki veel jäänud kummikud ja kvaliteetsed rehvid.

Kõige hämmastavam on minu jaoks kogu selles loos aga see, et soomlased, kes armastavad ennast kõikides maailma edetabelites tuua eeskujuks kui väikese korruptsiooniga ja ausa ärikultuuriga riiki, siis antud hetkel on nad kogu maailma ees suureks häbiplekiks.

Autorehvid mängivad teatavasti väga suurt rolli turvalisuses ja Nokia käitumine jätab kogu maailma ees mulje, et nad ei hooli muust kui rahast. Testitulemuste võltsimine on investorite ja tarbijate jaoks häbitegu.

Kes on selle looga võidumehed? Ilmselt siis NO NAME brändid Koreast ja Hiinast, kes senini on jäänud kuulsate brändide varju.

Ometi kord võivad eestlased end soomlaste ees paremini tunda, sest laiaulatuslikku pettust börsifirmaga maailmaturul meie veel korda pole saatnud.