Inimesed

Kuidas elad, vaba ja vastuoluline Y-põlvkond? (6)

LISA KOMMENTAAR

kohalik28. veebruar 2016, 12:49
Minu jaoks oli šokeeriv teada saada, et tänapäeva noored ei hakka Eestis tulevikus pensioni saama. Et peab ise endale elu aeg varusid koguma. No seda teevad ju loomulikult kõik nagunii, kui võimalusi on. Seega loogiline küsimus: milleks elada riigis, kes oma vanadest ei hooli? Sarnaneb kangesti Suure Peetri ja Väikese Peetri muinasjutuga. Suur Peeter ütles väikesele Peetrile, et algul sööme sinu leivakoti tühjaks ja siis sööb igaüks oma leivakotist. Väike Peeter on antud juhul rahvas. Elu aeg maksab makse aga kui endal jõud otsas ja abi vaja, siis öeldakse, et miks sa endale varusid ei soetanud? Meie palkadega! Nii et mina ei mõista hukka noori, kes ei taha oma tulevikku Eestiga siduda. Aga see, et nad on teistsuguste tõekspidamistega kui veneaegsed inimesed, siis eks nad ise tea, mis nad oma eluga teevad. Vene aja inimeste tõekspidamised tekkisid tolleaegsete olude mõjul. Tänapäeva noored peavadki teistsugused olema, praegused olud ju teised. Muidugi on kahju, et Eesti elu nii džunglielu moodi on (võidab ainult tugevam, nõrgal pole õigust elule). Aga ega ka mujal elu meelakkumine pole. Ainult, et mujal saad pensioni, meil aga noored ei hakka riigilt pensioni saama. Minu meelest siin on mõtlemisainet riigiisadele.
Tige kala27. veebruar 2016, 18:31
Ilus muidugi - vabadus teha kõike nii nagu y õigeks peab. Aga mis saab siis, kui x enam ei jaksa y ülal pidada?
mnb27. veebruar 2016, 13:42
süsteem, kus rahvas ei ole mitte süsteemi ori,vaid vaba, on ilus hetkeni, kui tuleb ennast kaitsma hakata süsteemi vastu, milles rahvas on harjunud olema süsteemi ori ja on seetõttu ka palju üksmeelsem ja edukam oma süsteemi edasikandmisel läbi ajastute.
caff27. veebruar 2016, 08:38
Tõepoolest, praegu on väärtushinnangud hoopis teised. Vaimsemad. Apelsine ja banaane on kuhjas igal pool, automarkideks on igal nolgilgi bemar või audi, ja oma korteri saab nooreperelaenuga kohe kätte, ainult maksad eluaeg. Põhivajadused rahulduvad kergesti, nüüd on aega kunstile, teatrile, muusikale, teadusele pühenduda.
kaotaja27. veebruar 2016, 12:10
Noorte valikutele annavad suuna eelkõige olemas olevad normid ja kohustused. Lisaks on see põlvknd sündinud hoopis teistsuguse võimekusega ja missiooniga. Eeldada neilt, et neist saavad samasugused süsteemi orjad ei ole päris põhjendatud ja nende vägisi vanasse süsteemi toppimine kindlasti tulemusi ei anna. Teistsugused valikud ei tee neid noori kuidagi halbadeks ega väärtusetuteks, nad lihtsalt elavad rohkem oma elu olemasolevate võimaluste tingimustes, sest see ühiskond ei paku neile enam tulevikku kasvõi pensioni näol, inimväärse sissetuleku näol ega muul viisil, Ainult 9% noorte põlvkonnast löövad edukalt läbi tööturul, seda on ikka ääretult vähe! Mida see 91% siis siin vahtima ja ootama peakski? Milleks siis sellises ühiskonnas ennast rihmaks rabeleda, kus on teada, et selle eest vastu ei saa isegi närust minimaalset solidaarsuspensioni, rääkimata töökohtadest, või võimalusest normaalsele äraelamisele, pere loomine on peaaegu enesetapp.
Kõigil noorte otsustel on selged põhjused ja väga alatu on neis põhjustes süüdistada alles iseseisvasse ellu astunud noori, kes ei olegi osalenud neile kehtivate seaduste loomisel, neile on pandud täiesti ebaõiglased kohustused. Tegelikult on nad väga tublid, et julgevad otsustada ja elada nii, kuidas õigeks peavad. Meedia muidugi eelistab eksponeerida narkareid, peoloomi, lõtvade elukommetega noori, küsige parem miks luuakse ühiskonnas sellist moonutatud pilti noortest? Kindlasti mitte selleks, et noori toetada. Tänase päeva uudis: noored liberaalid nõuavad õigust laipadega seksimiseks? Kas keegi päriselt usub, et selline initsiatiiv tuli noortelt enestelt?
caff28. veebruar 2016, 10:29
No aga kellelt see initsiatiiv siis tuli? Ise ju ütled, et noored pole enam süsteemi orjad jne.