Eri KlasFoto: Arno Saar
Inimesed
26. veebruar 2016, 17:07

Eri Klasi elulooraamatu autor: maestro Eri Klas oli väga lahe tegelane

Kohtumisi Dirigendiga meenutab elulooraamatu "Eriline Eri Klas" autor Paavo Kangur.

Maestro Eri Klas oli väga lahe tegelane. Ta helistas mulle 1. jaanuari öösel kell 2 ja ütles: "Hakkame raamatuga pihta. Ega siin midagi venitada ei ole."

Olime mõned päevad varem koos kirjastajaga käinud Eri juures Meriväljal külas. Uus kohtumine oli juba hotellis Savoy. Eri rääkis pikalt endast, oma elust, naistest ja lausus: "Mitte midagi sellest jutust kirja panna ei tohi. Las seekord räägivad teised minust." Eri sõnum endast oli, et ta karjäär oli olnud särav, kuid oma isikliku eluga ta polnud rahul. Kuid see oli öeldud pigem teadmiseks.

Nii läks raamatu kirjutamine lahti. Eri andis 22 nime, kõik esimese suurusjärgu Eesti kuulsused: Neeme Järvist ja Arne Mikust kuni Eino Baskini ja Jaan Taltsini välja. Ühel hetkel läks kooskõlastamiseks . Nii heliseb üks päev telefon. "Mis sa endast mõtled. Kas kujutad ette, et oled mingi Tammsaare. Sellisena see raamat küll ei ilmu."

Sain aru, et Eri on tõeline dirigent ja mina vilets viiuldaja, kes ei saa aru maestro käeviibetest.

Saime siis uuesti kokku Estonias. Probleem polnud minus ega Tammsaares vaid ikka selles Eri isiklikus elus ja kui palju seda raamatus kajastada ja mis nurga alt valgust sellele näidata. Siis tõmbas Eri 30 rida raamatust maha ja läksime koos Eri ja Ariel Klasiga Savoysse sööma.