Artur Talvik abikaasa Anneli Talvikuga.Foto: Andres Putting (VPK)
Vabariigi aastapäev
26. veebruar 2016, 16:24

Artur Talvik kandis presidendi vastuvõtul uhiuut paraadvormi (11)

Artur Talvik paistis presidendi vastuvõtul silma oma uhke riietusega. Riigikogu liikme seljas võis näha uut vabatahtlike merepäästjate paraadvormi. 

Talviku sõnul võib seda vormi kohata kahes variandis: siniste detailidega vormi kannavad vabatahtlikud merepäästjad ning punaste detailidega vormi vabatahtlikud pritsimehed. 

Nii pagunite kui ka pükste peal on V-täht, millel on ka oma sümboolne tähendus. "See V seal pükstel on nagu vaba või vabatahtlik," selgitas Talvik ning lisas, et pükstel olevad V-sümbolid on tehtud 112-kraadise nurga all, mis on teadupärast hädaabinumber. 

Kahe nööbireaga ja silmapaistvate taskutega pidulik vorm on vabatahtlikel päästjatel esimene. "„Meie vabatahtlikel polegi siiani pidulikku vormi olnud. Kunagi Eesti ajal ja nõukogude aja alguses pritsimeestel oli, aga uuemal ajal on vorm ainult kutselistel päästjatel olnud," rääkis Talvik. 

Vormi saamise võimalus oli Talviku sõnul kõikidel vabatahtlikel. "See käis soovi järgi ja esimese partiiga telliti neid kokku 60 tükki. Tegelikult on need veel tegemisel, lihtsalt minu vormi tegi rätsep vabariigi aastapäeva pärast natuke kiiremini valmis." 

Vormi disainer on vabakutseline teatrikunstnik Madis Nurms, kes kasutas ka enda vastuvõtu riietuse juures päästjate vormi detaile. Nurmsi sabakuube kaunistas 16 vabatahtlike päästjate vormi nööpi.