Inimesed

Naine, kes suutis teha seda, milleks riik võimeline polnud (50)

LISA KOMMENTAAR

Maarja L14. märts 2016, 15:42
Autistliku käitumishäirega noorele ongi väga oluline harjunud keskkond ja privaatsus. Ma täpselt tean, millest räägin - meil kodus noormees 26. Sundimine ja vägisi oma tahte pealesurumine ei vii kuskile. Pigem saab rahulikult, kasvõi 150 korda järjest sootuks paremini. Igas olukorras tõsi ta on ei suuda seda rahulikkust säilitada kui tegu "plahvatusega". Pika peale jääb neid harvemaks ja muutuvad väheke "laugemaks", aga selleks ikka kannatust vaja. Ravimitest on kindlasti abi, kuigi ka nende võtmise korrapärasust tuleb jälgida, vastasel juhul võivad lisanduda skisoidsed ja paranoislised episoodid. Siiani on meil õnnestunud siiski haiglat vältida, kuna noormees ise on viimasel hetkel suutnud ennast ise kokku võtta ja kriis on vaibunud ilma akuutse osakonnata. Ei ole kerge siin kellelgi... Respekt Tiina Kangrole ja Sirjele Tallinnasse jõudu! Kahju! selliseid kesdkusi võiks üle Eesti olla... Kui Pärnus rajamisele tuleb, löön kindlasti ise kaasa kasvõi vabatahtlikuna.
muruvana27. veebruar 2016, 14:08
Autisti emale.
Koli! Sa pead kolima!
Minu elus oli kunagi naaber kelle laps oli hüperaktiivne. Väga raskelt, ei koolid ega sotsiaal suutnud teda aidata. Ainult sõim ja viha mida ta riigilt sai. Siis kord sattus ette võimalus koos tingimusega kolida. Ta ei teinud seda ja kahetseb seda nüüd juba 20 aastat.
Rahvas- teeks korjanduse? Midagi ikka toeks!
No kuulge!27. veebruar 2016, 12:10
...Nüüd tuleks riigil Sirje tegemistele õlg alla panna ja Autistika keskuse kogemust rakendada ka mujal Eestis. Loodame, et nii lähebki!.... Riik võttis vastu tööjõureformiseaduse ja kihutab kõik sandid, väetid ja viletsad tööle, et oleks maksumaksjaid rohkem, mitte sotstoetuste saajaid.
Enna27. veebruar 2016, 10:48
Väga tahaks teada, kes on koostanud need hinnakirjad ja määranud pearaha suurused, mida makstakse riiklikele hooldeasutustele? Aga mis seal imestada, meil ju meditsiin muudetud äriks. Inimeste õnnetuse (terviserikke või puude pealt) teenimine on meil normiks saanud. Mis saab siis, kui sellised meeleheitele aetud emad enam ei suuda ja murduvad pinge all? Hr. Ossinovski, ärgake ja võtke pea liiva alt välja! kas te pole ka mõelnud, et mõni riigikogulane võiks sellisesse kohta annetada oma # katuseraha#? Ma ei räägi neist varastada lastud miljonitest ja arusaamatutest riigihangetest, millede avalikustamise eest nimetati Artur Talvikut vaat et samuti diagnoosiga meheks. Rahapuudusega pole siin miskit vabandada, pigem oskamatuse või siis lausa tahtmatusega seda õigesti paigutada. Maani kummardus pr. Nordeni ja kõigi tema saatusekaaslaste ees!
inimkonnale27. veebruar 2016, 03:00
Õpetussõnad 22:Tarkade õpetused
17 Pööra kõrv ja kuule tarkade sõnu
ja pangu su süda tähele minu tundmist:
18 sest see on armas,
kui sa neid eneses säilitad,
kui need kõik su huultel on valmis.
19 Et Issand võiks olla su lootus,
selleks ma õpetan täna sind, just sind.
20 Kas ma ei ole sulle kirjutanud
kolm korda nõuandeid ja teadmisi,
21 et õpetada sulle tõde, tõe sõnu,
et võiksid vastata oma läkitajale tõe sõnu?
22 Ära riisu viletsat, sellepärast et ta on vilets,
ja ära rõhu vaest väravas,
23 sest Issand lahendab nende asja
ja röövib nende röövijailt hinge.
24 Ära pea sõprust vihastujaga
ja ära käi läbi raevutseva mehega,
25 et sa ei harjuks tema viisidega
ega valmistaks püüdepaela oma hingele.
26 Ära ole nende seas, kes kätt löövad,
kes hakkavad käendajaks võlgade eest!
27 Kui sul ei ole, millega maksta,
miks peaks võetama su voodi su alt?
28 Ära nihuta igivana piirimärki,
mille su esiisad on seadnud!
29 Kui näed meest, kes oma töös on tubli,
siis on ta koht kuningate, mitte alama rahva teenistuses.
tean...27. veebruar 2016, 00:29
Töötan Soomes just noorte autistidega, vanuses 17-25.
Rühmas 10. Igal hoolealusel on oma tuba, kus ta võib ukse kinni tõmmata, kui tahab oma rahu.
Töö on nendega mõnus, tegelikult on vad väga armsad, kuigi tuleb aeg-ajalt "hooge". Ei me saada kedagi kusagile haiglasse ega kutsu politseid, palume vaid tal oma tuppa minna ja rahuneda. Kord on üritatud ka rünnata, kuid tegelikult, alateadlikult nad teavad, et selline käitumine neile taunitav. Siis nendega hiljem, kui nad rahunenud, käidud rahuliku hääletooniga see sündmus läbi (on ka ja pisi-tasa, näidates neile eri
Kristiina Allekõrs26. veebruar 2016, 18:57
Tuleks taolisi peresid veel välja peale Klaaride ja Nordenite. Näiteks kineetiliste häirete või ägeda skisofreeniaga noorte omad sest ka neil pole kuhugi peale akuutset ravi minna)või rääkigu nad ise kui tahavad ja adekvaatseks saanud. Tahaks,et käitumishäirelised ise oma näo ja täisnimega ütleks Puutepunktile mida tahame. Mis tahes hooldekodu on üheotsapilet igale inimesel sest see kanaemandus mis seal toimub suuremates on jube. Privaatsust ka pole. Pole võimalust üksi elada. Liikumispuude puhul te rõhutasite,et ühikad peavad olema paindliku planeeringuga,võimaldades elada kogukonnas,üksi või perega. Psüühikahäire ja vaimupuudega inimene ei erine selles osas ja vastumeelt elukorraldus kahjustab neid isegi enam.Nordeni suurim väärtus on,et ta ei peida end ega oma käitumishäiretega last.
Kristiina Allekõrs26. veebruar 2016, 18:57
Tuleks taolisi peresid veel välja peale Klaaride ja Nordenite. Näiteks kineetiliste häirete või ägeda skisofreeniaga noorte omad sest ka neil pole kuhugi peale akuutset ravi minna)või rääkigu nad ise kui tahavad ja adekvaatseks saanud. Tahaks,et käitumishäirelised ise oma näo ja täisnimega ütleks Puutepunktile mida tahame. Mis tahes hooldekodu on üheotsapilet igale inimesel sest see kanaemandus mis seal toimub suuremates on jube. Privaatsust ka pole. Pole võimalust üksi elada. Liikumispuude puhul te rõhutasite,et ühikad peavad olema paindliku planeeringuga,võimaldades elada kogukonnas,üksi või perega. Psüühikahäire ja vaimupuudega inimene ei erine selles osas ja vastumeelt elukorraldus kahjustab neid isegi enam. Nordeni suurim väärtus mida ei mainita on,et ta ei peida end ega oma käitumishäiretega last.
L.Urm26. veebruar 2016, 18:26
AINUS inimene, kes südame ja hingega seisis väetite ja santide eest ning riigikogu uksi kulutas, on proua Tiina Kangro, kelle eestvedamisel ilmub ajakiri Puutepunkt ja kes samuti sama nimega saadet vedas...Miks see eetrist eemaldati, võite ju isegi aimata- liiga palju näidati riigi kitsaskohtadele, kuidas invaliididele ja pensionäridele liiga tehakse...Kui valimised tulevad, siis ainus valik on Tiina Kangro Riigikokku valida!!!
JA SUUREM SELTSKOND ---SÖÖB JA LÖÖB TANTSU)((AGA KODANIK VAJAKS KA EESTI ABI))26. veebruar 2016, 16:24
JUBA OLIGI EESTI RIIGI SÜNNIPÄEVAL SUUR PALVE:::: TÄNA ---- :::ANNETAGE RAHVAS VÄHIFONDI RAHASID --- ,,,HAIGEID OM NII PALJU,,,
JA EESNÄÄRME VÄHI HAIGELE MEHELE.. ___????
JA SUUREM SELTSKOND ---SÖÖB JA LÖÖB TANTSU)((AGA KODANIK VAJAKS KA EESTI ABI))26. veebruar 2016, 16:24
JUBA OLIGI EESTI RIIGI SÜNNIPÄEVAL SUUR PALVE:::: TÄNA ---- :::ANNETAGE RAHVAS VÄHIFONDI RAHASID --- ,,,HAIGEID OM NII PALJU,,,
JA EESNÄÄRME VÄHI HAIGELE MEHELE.. ___????
see26. veebruar 2016, 14:58
meite eesti AS eesti riik on sama mis eesti mees. mitte naine ei saa tema käest abi. vaid ikka ise peab vaesekesele abi andma. aitame eestit . aitame tal olla.
Inimene26. veebruar 2016, 13:13
Väga tubli naine ! Sügav austus.
26. veebruar 2016, 12:44
eestlane26. veebruar 2016, 11:13
Müts ma selle ema ees! Kahju ainult, et meil jäävad taolised lastevanemate algatused igavesti algatajate õlule. Mis saab Autistikast siis, kui see ema ära nõrkeb?
mortale26. veebruar 2016, 10:27
riik räägib kaastundest põgenike ja p.dede suunal, oma rahval püksid rebadel. ja siis imestab, miks neid ei mõisteta ja vaenatakse.
veteran26. veebruar 2016, 09:49
Tubli ja väga tugev naine, riik poleks iial suutnud midagi taolist ellu viia, riigijuhid on ise väga haiged, nende jaoks puudub senini täielikult minimaalnegi ravimeetod. Ehk kunagi rahva abiga suudetakse ka neid aidata.
???26. veebruar 2016, 09:25
Kommentaare lugedes ei mõista ma kuidas saab osa rahvas nii negatiivselt mõelda..Südamest soovin jõudu ja jaksu sellele naisterahvale..
tibu26. veebruar 2016, 09:09
võibolla asi paraneks siis kui terve sotsiaalministeerium EESOTSAS MINISTRIGA sellesse hooldekodusse kohustuslikult( vahetuste kaupa) vähemalt aastaks tööle panna( 800 eurose brutopalgaga, mida saadakse kätte ka ebaregulaarselt) ... sest mõned asjad on meil juba nii hulluks läinud,et peaks tarvitusele võtma peaaegu,et äärmuslikud meetmed....Või kuidas????
eesti26. veebruar 2016, 08:37
riik peab uberit ja selletaolisi ettevõtmisi toetama(seadusemuudatused), sealt on võimalik isiklikku kasu saada, mis paistab täitsa JOK välja.
eesti26. veebruar 2016, 08:37
riik peab uberit ja selletaolisi ettevõtmisi toetama(seadusemuudatused), sealt on võimalik isiklikku kasu saada, mis paistab täitsa JOK välja.
eesti26. veebruar 2016, 08:36
riik peab uberit ja selletaolisi ettevõtmisi toetama(seadusemuudatused), sealt on võimalik isiklikku kasu saada, mis paistab täitsa JOK välja.
eesti 26. veebruar 2016, 08:31
riik peab Uberit ja selletaolisi aitama, sealt saab isiklikku kasu.
selliseid lugusid lugedes tunned,26. veebruar 2016, 08:13
kui mannetu on eestis sots. töö. kui kiiresti vuravad kiirabiautod Seewaldi vahet, politseiauto järel. Kuna elan siin kõrval, on seda näha ja öösel kuulda.... Tubli naine !!!! Ei tea, kas presidendi vastuvõtule kutsuti?
No vot26. veebruar 2016, 07:42
Hea näide, kus on riigi poolt puudega inimesed hätta jäetud, kuid kaagutavad kooseluseaduse üle, et mingi grupp puudega inimesi oleks priviligeeritumad . MIks?
.MINULE SANDILE--põle midagi:26. veebruar 2016, 06:57
1: KUI RIIGI--ISAD SÜLITAVAD TÖÖ--RAHVA PIHTA KA --OTSE PÄHE ???
Kas loodate VEEL....---et istuvad ametnikud ,Omavalitsuse juhid ---Teie HAIGETE MUREDEGA-----JUST läbi töötanud kodanikega,,, Alustavad sellist rasket tööd:
Riigi--juhtidel om Parem Noorte kohale toomine ---kui näiteks Ukrainast tuua sisse tööjõud..
ja oma Sandid --Sunnitööga reformime -- Otse põrgu???
Noor mees26. veebruar 2016, 06:49
Mind ikka huvitab, miks on meil viimasel ajal sündinud niipalju puuetega lapsi? See ei ole enam normaalne, keegi või miski peab olema sellele kaasa aidanud, Mendelejevi tabel toiduainetes, toidulisandid, vitamiinid Norra tehastest vms ?
sooviks26. veebruar 2016, 06:33
Riigipoolset kommentaari ,antud loole .Aga austus tublile prouale.
Liider26. veebruar 2016, 04:54
Ma pean Eestis silma kõige murelikumale poolele see on Eesti hooldajte nime all olevad inimese ja medõed kes töötavad psühhiaatrite alluvuses jah ooldeasutustes .Neil ei ole pea ühelgi vastavat haridust töötavatel kohtadel nad on tihti rumalamad kui patsiendid.Ma ei räägi asutusest kus see juhtus aga see oli hiljuti hullaris.akuutosakonnast toodi ülesse näiliselt rahulik patsient.ta nimi Raave.Ülestoomisel sai ta sellest erutuse ja pööning hakkas sõitma,rahulike haigete osakonnas ,ta räuskas ,lõugas peksis uksi vastu seina nõudis suitsu.Selle asemel et medõde või hooldaja teataks arstidele ,joosti ja keerati uksi lukku ka suitsuruumiuks ,Ja nii kestis see 5 päeva see märatsemine .Järjest hakkasid teistel patsientidel sellest Raave märatsemisest pööningud sõitma,Esimesna sõitis Koidula,seejärel Allaril ,siis monikal Saimal jne 5ndal päeval tulid Raavele külla vanemad ,sel hetkel läks üks patsient medõe juurde ja teatas et nüüd saab Raave uue erutuse ja pööning sõidab täiega nii oligi medõde Merle ei teinud väljagi.See patsient jooksis valvearsti juurde .ja palus et see patsient viiakse tagasi akuuti .Seda arst Kaja ka lõpuks tegi .
Kahjuks töötavad psühhiaatrite osakondades medõed,kellede pädevus ei vasta normatiividele sama lugu käib hooldajate kohta ,rääkimatta millise teadmistega töötavad inimesed hooldekodudes .
See ongi põhjus miks personal ei saa hakkama patsientidega ja kannatajateks osutuvad kõik osakonnas olevad patsiendid!!!
Saksamaa teaduste labor teadlane Svetlana Sinimeri
Kes tõlgiks26. veebruar 2016, 03:17
Asutus,et see mis tahes hooldekodu on üheotsapilet igale inimesel sest see kanaemandus mis seal toimub suuremates on jube.
Kristiina Allekõrs26. veebruar 2016, 01:58
Tuleks taolisi peresid veel välja peale Klaaride ja Nordenite. Näiteks kineetiliste häirete või ägeda skisofreeniaga noorte omad sest ka neil pole kuhugi peale akuutset ravi minna)või nad ise kui tahavad ja adekvaatseks saanud. ütleks Puutepunktile mida tahame. Asutus,et see mis tahes hooldekodu on üheotsapilet igale inimesel sest see kanaemandus mis seal toimub suuremates on jube.
Oma moodi mõistlik26. veebruar 2016, 01:43
Mõistlik oleks just selliseid inimesi Eesti valitsusse saada, keda kotib mis päriselt toimub.
irw26. veebruar 2016, 14:08
Ei saa, ta on valest soost.
Kurb küll26. veebruar 2016, 01:26
Tubli naine. Super.
Saan aru, et siinkohal pole riik enam tolerantne. Valikuline tolerantsus on tore küll. Kohustus on riigil, aga ei täideta.
Kahjuks vaatab riik pealt ja loodab, et kitsaskohtades hakkavad kodanikud omaalgatuslikult asju ajama. Pisar tuleb silma.
kuidas teda25. veebruar 2016, 23:47
karistatakse.
Lapsed on ju puudega,haiged . Või ausate eeeestlaste jaoks mahalöömata sandid.
MEIE olemegi RIIK! / 23:04, 25. veebr 2016 -le25. veebruar 2016, 23:16
Aga mida sina oled riigi jaoks teinud? Võta toon maha ja mõtle! Igasugu idoote avaldab arvamust. Maga end välja!
telesaadet puutepunkti25. veebruar 2016, 23:06
MEIE olemegi RIIK!25. veebruar 2016, 23:04
RIIK olemegi KÕIK MEIE ise! Iga haukuja ja lõugaja riigi kallal peakski ENDALT küsima: " MIDA MINA olen ISE riigi heaks teinud...?" Paljud ei taha ISE midagi riigi heaks teha aga ainult NÕUTAKSE, et riik või KEEGI teeks midagi....
:)26. veebruar 2016, 14:10
Maksan makse, teen annetusi, osalen korjandustes, olen vabatahtlik. On sellest veel vähe?
urrile25. veebruar 2016, 22:33
Et sa teaksid,ilma nende autistideta või pigem küll aspergeriteta polekski mingeid it-süsteemegi. Teised lihtsalt ei suuda piisavslt süveneda ja muust maailmast välja lülitada, et keerukaid asju luua.
Urrr25. veebruar 2016, 21:56
Ma küll ei julgeks kriitilistele IT süstemeidele autisti tööle võtta. Ei tea iial millal see "pauk" käib ja kogu süsteemi sinnasamusessegi jooksutab...
:D25. veebruar 2016, 21:51
Meil on vinged ja võimekad naised. Aga riiki juhtima kõlbavad ikka vaid broileritest pintsakutes mehed, kel puudub side reaalse eluga.
Kuule Kalev25. veebruar 2016, 21:35
See Sirje on ju hetkel kõik ise teinud ja enamgi veel. Mille üle sa tigetsed?
25. veebruar 2016, 21:20
Ma olen samas seisus ema. Ammu tööta ja hooldan 32-aastast poega kodus. Plahvatused on meie igapäevane elu osa. Aga ma ei suudaks iial teha seda, mis on teinud Sirje. Olen viletsam. Jumal kaitsku Sirjet meie kõikide pärast.
olen25. veebruar 2016, 21:01
ka kord autistiga kokku puutunud.Tõsine lugu oli.Siia aga edusoovid.
TEADA25. veebruar 2016, 21:00
MINA OLEN PAREMINI JOHVI HOOLDUSMAJA KAARE 3 NAITEKS HASTI JALUTAMA PUUDEGA INIMESED KESKUS KAARE7 ESMASPAEVAL 9:00-15:00 NI
Autisti ema25. veebruar 2016, 20:51
Ma loen ja nutan. Nii tuttav on see kõik. Kahjuks ei ela ma Tallinnas.Millal jõuab Autistika Järvamaale!? Millal hakkab riik päriselust aru saama?
sama siin26. veebruar 2016, 08:46
Minu autistist poeg on 27-aastane. Väga korrektne,püüdlik. Kõik tööd, mida talle selgeks õpetada,teeb väga korralikult. Tema "omapära " on aga see, et ta kardab "omasuguseid" autistlikke inimesi ja just nende seltskond võib vallandada äevus-ja paanikahood.Tavainimeste seltskonnas on ta lihtsalt üks vaikne noormees, kes suud lahtigi ei tee.Üksinda kusagile ei lähe ja istubki kodus... Tänu "kanaemadusele" olen suutnud teda vedada koolist kooli. Aga varsti saabub aeg,et pole tõesti enam kusagile vedada. Mis edasi?Riigitööl pole kõik see 27 aastat käinud, vaid üritanud vaikselt oma asja ajada,et üldse kuidagi elus püsida.Ta on täiseas elujõuline noormees, vajaks tööd ja tegevust, aga juba nüüd tunnen, et ma ei suuda talle piisavalt tegevusi organiseerida.Ise ka juba pensionieelik. Miks küll riik ei pane õlga alla mõne Maarjaküla sarnasele küla ehitusele?Maarja Küla on ammu üle rahvastatud ja tahtjaid sinna oleks oi kui palju!Tublid autistliku lapse vanemad üritasid teha uut Maarja Päikeseküla,kuid juba aastaid seisab ehitus bürokraatia taga.Kas selleks, et asjad liikuma hakkaks, peab tõesti mõne autistliku lapse vanema Riigikokku sokutama, kes seal kõva häält teeks?Kõiksugu kooselu-ja muude imelike elude esindajad ju seal olemas, kelle algatusel absurdseid otsuseid vastu võetakse...
Nimetu25. veebruar 2016, 20:45
Minu austus ja lugupidamine.
Nii on lood25. veebruar 2016, 20:38
Riiki ehk siis isehakanud siniverelisi huvitab ainult see, et tööliselt saada 120% tema sissetulekust aga vastu annab ainult jalaga sinna samasse kohta.
Tubli naine, näita neile milleks on emad võimelised.