Tõnu KaljusteFoto: Teet Malsroos
Inimesed
23. veebruar 2016, 06:00

Aastapäevakontsert meenutab eestlaste päritolu

"Mina annan enne kontserti alati ühe vihje – looda vähem, siis saad rohkem," muigab Tõnu Kaljuste , tänavuse iseseisvuspäeva kontserdi kunstiline juht ja dirigent.

Presidendi kantselei on vihjanud, et seekordse aastapäevakontserdi läbiv teema on hõbevalge. Kas see on kummardus kirjanikule ja taasiseseisvunud Eesti esimesele presidendile Lennart Merile? Või tuleb hõbevalge tagant otsida midagi muud?

"Otsige-otsige," soovitab Kaljuste. Tunnistades, et lasi end seekordset lugu kokku pannes enim inspireerida vanadel kaartidel. Nii et see on siis ikkagi matk olnusse?

"Vanu kaarte kasutades rändame kaugele minevikku – aga see on pisike osakäsitlus," möönab Pille Jänes, aastapäevakontserdi kunstnik. "Me tuletame eestlastele meelde nende päritolu." Jääme siis huviga ootama, kuidas tänavune kontsert meid laeb.

Kontserdi videokunstnik on Taavi Varm ning esinejate kostüümid ja ülejäänud ruumide kujunduse lõi Reet Aus. Külalisi on palutud Estoniasse tuhande ringis. Ülekanne algab ETVs homme kell 17.30.