Stephen Hawking Foto: TOBY MELVILLE
Maailm
18. veebruar 2016, 15:46

Hawking: gravitatsioonilainete avastamine tekitab astronoomias tõelise revolutsiooni (1)

Möödunud nädalal teatasid USA füüsikud, et on olemas kindlad tõendid gravitatsioonilainete olemasolu kohta. Füüsikateoreetik Stephen Hawking kinnitas BBCle antud intervjuus, et avastus muudab astronoomiat ja kosmoloogiat tundmatuseni.

Tema sõnul ei kinnita see mitte ainult Einsteini üldrelatiivsusteooria paikapidavust, vaid annab inimkonna kätte meetodid, mis lubavad uurida seni tundmatuks jäävaid universumiosi.

Praegu vaatlevad astronoomid taevast erinevates spektriosades – näiteks ultraviolettalas, röntgenkiirguse abil ja infapunavalguses. Gravitatsioonilainete tabamine ja uurimine hakkab andma uut ja hindamatut infot Suure Paugu ning universumi tekkimise kohta.

Gravitatsioonilained tabas USAs asuv LIGO ehk laserinterferomeetri-gravitatsioonilainete observatoorium.

Möödunud aasta 14. septembril, kohe oma uue töötsükli alguses püüdis LIGO kinni signaali, mis tekkis Maast 1,3 miljardi valgusaasta kaugusel asuvate mustade aukude ühinemisel.

Suur osa Hawkingi teadustööst on seotud just mustade aukudega. Teoreetiku sõnul on LIGO tabatud signaal esimene kindel tõend selle kohta, et mustad augud võivad omavahel ühineda ja see klapib tema poolt välja pakutud mudelitega väga hästi.