Blogid

Põhja-Korea lood, 7. osa: hotellitoas on jubedalt külm, pole sooja vett ja elekter kaob (14)

LISA KOMMENTAAR

Erki17. veebruar 2016, 14:18
Mina elasin P-Koreas küll nende eliithotellis Yangkagdos, mis oli äärmuste hotell. All superluks saunakompleks, baarid, piljard ja keegel. Kõik jutud. Eriti vinge oli suveniiripood, mis koosnes 90% ulatused hardcore propagandast. Sooja vett tuli, elekter oli püsiv, sest hotellil oli generaator. Kui linnas kell 22.00 vool kadus, siis meil käis nõks lambist läbi ja veidi tuhmim tuluke põles kenasti edasi. Aga eriskummaliseks tegi elamise asjaolu, et öökapi tagant said alguse kümned juhtmed. Natuke otsides leidsime ka mikrofoni. Väidetavalt on toa seinapeeglid ka paksude raamidega, et sinna taha kaamera mahutada. Peeglid olid igatahes seinas nii kinni, et selle paksu juraka taha me piiluma ei ulatunud. Mitmed inglisekeelsed turistid on maininud, et nende toasräägitud küsimused saavad järgmisel päeval hämmastaval kombel vastused, nagu oldaks palveid kuulda võetud. Nojah, eks Viru hotell oli ENSV ajal siiski samasugune luureasutus.
A.H.16. veebruar 2016, 21:29
Te ei osanud katsetada! Nõuka ajal sama moodi kui veits pikkemad aega vett ei tarbinud siis see jäätus soojamagitralis maha, keerasid kuumavee kraani lahti ja lasid pool tundi-tund jooksma ja siis võis juba ka sooja dušši alla minna. Põhja-Koreas sama moodi vett antakse paar tundi õhtul ja paar hommikul, arvestusega, et esimene tund vett jooksutatakse otse kanalisatsiooni, kuni sooe vesi mööda magistrali tarbijani üks kord jõuab.;)
vastuseks A.H.16. veebruar 2016, 21:49
Nii halb see asi nõukogude ajal ei olnud. Vahest oli juhtumeid, et sooja vett ei olnud. Kuid 0,5-1,0 tundi eelnevalt veel joosta lasta? Muidugi olid vanemad majad sooja veeta.
A.H.17. veebruar 2016, 00:08
Sõltub majast. Kui tegemist õpilaste ühikaga, kus kõik olid päeva esimesel poolel loengutel, pärast lõunal kes praktikal kes klappitas plekki õlle või viinuska peale, teisi sõnu kui üks kord dušši alla mindi oli see kuum vesi torudes korralikult jahtunud, millest andsid märgid ka murulappid, pikki soojavee trassi, mis olid haldjad ka talvisel ajal suht pakaselise ilmaga, ja majanduslikult mõtlevad inimesed, "depressiivsetes väikelinnades" ja asulates ehitasid pikki sooja trasse omale kasvuhooned, kus tomatid-kurgid kasvasid ilma etrilise vaevata aastaringselt. Na vott, kui siis pks kord õhtul tuli meelde, et võiks ka pesema minna, siis pidi see vesi seal ikka koooooooooooooooooralikult voolama, enne kui sooja dušši alla said, mitte ei pidanud morsat mängima.;) P/S võib olla tõesti ei pidanud see vesi 30-60 minutid voolama, piisas 29-59-ga, pold ju ühtki vabatahtlikku kes seisaks kõrval ja stopperiga aja võttaks.;)
Kete16. veebruar 2016, 16:30
Kas pildistamine ka mitte keelatud pole seal?! ;-) :-P
eelmuthh16. veebruar 2016, 14:01
No Eestis oli sama riigikord 30 aastat tagasi.Ma ei ütleks et kõik oli nii kohutav.Poes midagi saada ei olnud kuid ega õnn ei peitu asjades ja McDonaldsi burgeris.Sai elatud küll ja elust tundi isegi rõõmu.
...16. veebruar 2016, 16:06
No sellist olukorda, nagu Põhja-Koreas, pole Eestis küll kunagi olnud, vähemalt mitte kahe viimase sajandi jooksul.
A.H.16. veebruar 2016, 21:34
No ära nüüd pääma, eelmisel sajandil oli see 21 Juunist aastal 1940 ja lõppes kuskil suvel aastal 1941 ja seejärel aasta 1944 suvest ja hakkas taaaaaaaaaaaasakesti lõppema alles pärast 5 Märtsi aasta 1953.
dish17. veebruar 2016, 09:09
A.H. - sinu virisemist ja hädaldamist kuulates, kui kole elu sul nõukogude Eestis oli, tekib küsimus, kas istusid kõik need aastakümned vangis või? Mis paragrahv sul oli, kui küsida tohib? § 115 või 179?
dish-le17. veebruar 2016, 09:52
Oled muutunud asjalikuks!
A.H., to dish17. veebruar 2016, 16:21
Eksid, minul see elu nõuka ajal kõige *ittem polnud, õnneks viitsisin smamoodi nagu praergu seitse päeva nädalas 12-15tunniseid tööüevi teha ja kolhoos maksis korraliku pappi. Kuid praegu on elu igal juhul parem, sest sööki ostes ei pea oma menüüd koostama sõltuvalt nõukaaja toidupoe sortimendi armust. Ei pea vabal hetkel kulgema vana zigulli parsaga, mis roostetas ja lagunes, sellise panni täna saaks mõne sotti eest, tollel ajal aga läks mul selle soetamine ja remont ikka kõva pooleaasta palga. Ei pea võtma tutvused abiks, et koju mingigi sugust sisustust ja kodutehnikat saada praegu tutvused vajalikut ainult selleks et saada võimalikult korralik % alla. Näed, täna on poolvaba päev, istun kodus rüüpan õllet ja automaatpesumasin ja nõudepesumasin teenivad minu eest naise ees +punkte, keskkütte katel automaatselt kütab elamise soojaks, ei pea ise, nagu nõuka ajal puid tuppa tassima ja käised üles käärides nõusi pesema ja Riga pesumasinat passima ja pesu kuivaks väänama, nii, et mis siin viga on. Ei pea muretsema, et pois viiakse Nõuka armeesse kuskile VASTU ENDA TAHTMIST sõdima Afganistaani, likvideerima Tsernobüli tuuma avariid või lihtsalt oma elust kaks noorusaastat raisku lasta, nagu see oli minu puhul. Nii et paragrahvide kohta oled sa kõvast6i puusse pannd. Nii et võrdle ise ja mõtle. Võib olla olid sina tollel ajal kommari närakas kes sai priilt musta volga ja kolmetoalise korteri, mina pidin nii tollel ajal kui praegu tööd rügama, et elus miskit saavutada.
@eelmuthh 22. veebruar 2016, 13:44
õnn ei peitu asjades kuid söögi nimel sigapikas järtsis kügeleda polnud mingi nauding. Nalja sai muidugi vene ajal ka. Mäletan, kuidas papsi töö juures tehti Brežhnevi matuse ajal pidu. Võeti napsi, vaadati Ljonja aukuajamist ja tehti nalja. Oli lootust asjade paranemisele aga pidi veel mõnda aega ootama.
ei16. veebruar 2016, 13:52
noorel inimesel on ikka hea vaadata kuidas umbes elu oli meil vanasti
Diktatuur16. veebruar 2016, 13:12
Ebanormaalne riik, sellisesse riiki küll ei peaks oma raha viima. Kommuniste tuleb boikoteerida!