Foto: ARNO SAAR
Repliik
14. veebruar 2016, 17:41

Küsimus | Kas kirjanikupalgast tohib loobuda? (8)

Kuidas kommenteerida Tõnu Õnnepalu otsust loobuda riigi ettenähtud kirjanikupalgast?

 

Jürgen Rooste, riigipalgaline kirjanik: Õnnepalu on väga tundlik ja tark kirjanik. Me teame ainult seda, mis ta avalikult ütles, ja tõsi ta ju on: kirjutamine ei saa kirjanikule olla tüütu palgaline kohutus, see on ikka eelkõige elamise vorm ja viis, ja kui juhtub, et see viis on otsa saand või teisenend, siis lihtsalt raha vastu võtta või mingit jama pungestada on enesehävitamine. Õnnepalul ei tule muidugi püüdeski väga jama välja, ka ta igavamad asjad on ikka üleprahi.

Teine asi on see, et kõigil oli too kirjanikupalk koledasti hambus, eks selle eest said sakutada kõik, kellele too kirjutamis- ja äraelamisvõimalus anti. Ei saa inimesele pääle sundida palka ja mõnitamist korraga.

Ega mullegi meeldi, et mõnes kontoris või baaris, kust olen harjund läbi põikama, muud ei tule, kui palgalise kirjaniku nalja või riigikirjanikusõimu. See ei mõju pehmemale-õrnemale inimesele kuigi hästi.

Ega magi viitsi kohtuda inimestega, kel mulle muud pole öelda, kui et "oi, sa oled nüüd ju palgal ..." või et "riigikirjanikul on suu rahaga kinni topitud, mis?" A mis tost.

Inimene peab ju kuidagi töötama, minu töö on suuresti kirjutamine-lugemine-mõtlemine. Aga Õnnepalul olid kindlasti omad hääd põhjused. See on tore, et sooline tasakaal veidi paremaks läks, nüüd on juba kaks väga andekat-tarka naist ka kirjanikupalga pääl ja see on õiglane. Vaatame, kes selle aasta lõpul lisanduvad, saab ehk täitsa balanssi.

Säärast kirjanikupalga mudelit on ju mujal maailmas (näiteks Skandinaavias) edukalt rakendet. Ja töötab: lõppeks on ka kirjandust, mida ette näidata, laia ilma laiali tarida. Aga Õnnepalu oleks seda teenistust muidugi väärt olnud juba selle eest, mis ta teind, ent takkajärele teatavasti meil ei maksta millegi eest, nii et ma saan aru, et ta tahtis hingele terake rahu, sest eks igasugune avalik and ole ka taak, kohustus, raskus. Vali: kas raha või rahu! Keskmine palk keskmisele kirjanikule? Ekstaole.