Seisukoht
14. veebruar 2016, 17:36

Seisukoht | Aasta russofoobidest (51)

Meie riigis on välja antud huvitavaid „autasusid”. Kolm ettevõtet said tiitli „2015.aasta russofoob” ja üks isik sai samanimelise personaalse tiitli. Ja seda teist aastat järjest. Sellist veebikonkurssi korraldab meie oma jope, vene noormees nimega Mihhail Tverskoi. Tal on oma internetikeskkond MGPR, mis tähendab «Мы говорим по-русски» (Meie räägime vene keeles). Otsitakse neid, kes hoiduvad teenindamast vene keeles või muul kombel solvavad vene inimesi Eestis.

Esikoha pälvis valitsus. Teise koha sai venekeelne Delfi. Esimese hooga ei saagi aru, mille eest venekeelne meediakanal saab vene inimestelt russofoobi tiitli. Aga võta näpust, nad ju vallandasid Margarita Kornõševa, seega – ne naši… Kolmandaks platseerus Statoil: tahtsid karistada naismüüjat, kellel 9. mail oli tööl rinnus Georgi lint. Ja personaalse tiitli sai president.

Venekeelse meedia jaoks on selline konkurss teatud mõttes pähkel. Kas suhtuda sellesse kui rumalasse provokatsiooni või mitte eirata, sest see ju toimub siin ja praegu meie ühiskonnas.

Vecherka.ee oli üks vähestest meediakanalitest, kes avaldas selle uudise. Miks? Parem lasta välja aur, mis oli kogunenud 2113 vastaja sisse. Kusjuures seda rõhutab ka Tverskoi ise – hullem oleks ju lasta katla kaanel pealt ära lennata.

Vabatahtlikkusest hoolimata pole küsitlus kindlasti „vene kogukonna läbilõige” ega arvamuse kujundaja. Lihtsalt see on üks kild elust, aur, millel peab laskma haihtuda.