Rudyard KiplingFoto: Vida Press
Inimesed
13. veebruar 2016, 06:00

Lahenes Kiplingi poja surma saladus (1)

Jaanuaris möödus 80 aastat Suur­britannia omaaegse menukaima kirjaniku ja aegade noorima Nobeli kirjanduspreemia laureaadi Rudyard Kiplingi surmast. Kuulus loomalugude ja muinasjuttude, sealhulgas "Džungliraamatu" autor pidi elust lahkuma, teadmata, mis sai tema I maailmasõjas kadunuks jäänud pojast Johnist.

Kiplingi ainus poeg võitles 18aastaseks saanuna 1915. aasta septembris Põhja-Prantsusmaal Loosi lahingus sakslastega. Teda oli nähtud peavigastusega, ilmselt kuulipildujast pihta saanuna, kuid tema keha ei leitud. Kirjanik oli pärast seda murtud mees. Leinas kirjutas ta südamliku luuletuse "My Boy Jack".

1992. aastal sai ühe 1919. aastal samast lahingupiirkonnast leitud ja sinna maetud leitnandi seni nimetu hauakivi John Kiplingi nime, ent kriitikud vaidlesid, et see oli eksitus. Uurijad Joanna Legg ja Graham Parker on tõestanud, et siiski mitte, kirjutab BBC News. Küsimusi tekitas see, miks olid teadaolevalt nooremleitnandi Johni mundril vanemleitnandi tärnid – nüüdseks on teada, et noormees sai kolm kuud enne surma uue auastme ja sellekohast palka. Samuti arvati, et laip oli leitud Johni tõenäolisest surmapaigast viie kilomeetri kauguselt, kuid praegu on selge, et tegu oli kaardistusveaga.