Põhja-Korea liider Kim Jong-Un.Foto: Reuters / Scanpix
Blogid
11. veebruar 2016, 12:25

Põhja-Korea lood, 5. osa: mitu inimest on valitsus saatnud meid jälgima? (5)

Üks sõber, kuulnud, et käisin Põhja-Koreas, küsis peaaegu esimese asjana, kui palju inimesi siis meid valvas.

Üks.

Iseenesest mõistetavalt on juba giidid sellised, kes suure juhi tahtele vastu ei astu ja räägivad seda, mida peavad rääkima. Lisaks sõitis meiega alati kaasa üks mees, kes, üllatus-üllatus, oskas suurepärast inglise keelt. Ta ei võtnud kunagi giidi rolli üle, ta ei rääkinud mikrofoni. Ta lihtsalt oli alati grupi juures.

Ühe vaatamisväärsuse juures tuli meil ronida treppidest üles ning minu kõrval seisnud belglane Maxime ütles mehele, et no lähme siis üles. Tema ohkas seepeale ja ütles: "Ma olen seal nii palju juba käinud!"

Järelikult käib ta tihti grupiga kaasas.

Lääne giid Charlotte mainis reisi lõpus, et see tüüp on turismijärelvalve ametist ja käib kaasas iga paari reisi järel, et kontrollida, kas giidid talitavad õigesti. Jah, turismijärelvalve.

Aga tegelikult oli see härra (ma kahjuks ei saanudki tema nime teada) väga meeldiv. Ta nimetas meid kõiki oma lapsukesteks. "Oi, ma ei taha, et mu lapsukestel midagi halvasti oleks.." ja nii edasi.

Nagu eelmises blogipostituses mainisin, käisime mausoleumis ja mul oli seal seljas ilma varrukateta kleit. Meid kontrollinud härra tundis minu pärast nii suurt muret ja pakkus mulle isegi enda jakki. Tõeline džentelmen!

Olen kindel, et erinevates kohtades olid nii muu seas meid jälgimas veel inimesi. Sest keegi peab ju ometi jälgima, et giidide valvur ka oma tööd hästi teeks.

Cory, üks ameeriklane, kes tuli lennukiga (muide ameeriklastel on mingil põhjusel lubatud Põhja-Koreasse ainult lennata) rääkis mulle, et lennul istus stjuardesside juures üks mees, kes ainult vaatas ja jälgis. Et stjuardessid midagi halba ei ütleks või teeks. Kes teab, äkki oli reisijate seas veel keegi kolmas, kes seda jälgijat ka jälgis.

Ela minu tegemistele kaasa ka Facebookis ja vaata pilte Põhja-Koreast SIIT!