Pyongyangi bussipeatuses olev reklaam. Mul ei ole midagi enam lisada...Foto: Liina Metsküla
Blogid
7. veebruar 2016, 12:14

Põhja-Korea lood, 3. osa: Mida arvavad põhjakorealased vesinikpommist? Ja muudest rakettidest? (12)

Uudis vesinikpommi katsetusest tuli umbes viis päeva enne seda, kui ma Põhja-Koreasse hakkasin minema. Ja nüüd veel see uudis ka, et nad tulistasid keelatud kaugmaaraketi. Põhja-Korea juhid on muidugi ekstaasis oma geniaalsusest – aga mida arvab tavaline inimene? Või mida nad on sunnitud arvama?

Alustan siiski jutuga algusest: vesinikpommi katsetusest. Pärast uudise teada saamist oli esimene mõte, mis saab. Kas üldse on võimalik minna Põhja-Koreasse? Olin sel ajal juba Pekingis.

Kirjutasin reisifirmale kirja ja nad vastasid, et turisti jaoks on kõik absoluutselt ohutu. Olgu.

Esimesel reisiseltskonna kohtumisel tuli kuidagi vesinikpommi katsetus jutuks ning meie giid Charlotte ütles: "Oi, nad on selle üle Põhja-Koreas nii uhked!"

Põhja-Korea giidilt aga ei küsinud keegi selle kohta – tegemist oli küsimusega, mis oleks seadnud meid halba valgusesse.

Pyongyangis viidi meid ühte raamatupoodi, kus müüdi muu hulgas ingliskeelseid ajalehti Pyongyang Times. Viimase väljaande esikaanel oli marssal Kim Jong-uni pilt ja all pealkiri: "Põhja-Korea valitsus kinnitas, et vesinikpommi katsetus oli edukas".

Kõnealusest artiklist selgub, et absoluutselt täiuslik (picture-perfect) vesinikpommi katsetus põhines kohalikul tarkusel, ei omanud keskkonnale mingit halba mõju ning see oli vastulause USA poolsele vaenulikkusele ja šantaažile. Ajaleheartikkel lõpeb nelja lõiguga, milles kirjeldatakse, kui halb on USA ja kuidas see soovib hävitada nii Põhja-Koread kui kogu maailma. Mulle meeldis väga see lause: "Kui me juba sõna "vaenulikkus" mainisime, siis ei ole sügavamat ja ohtlikumat vaenulikkust kui USA vaenulikkus Põhja-Korea vastu."

Mida kirjutab koreakeelne ajaleht, seda ma kahjuks ei tea. Aga kui juba inglise keeles on see nii propagandat täis, mis peaks siis veel olema põhjakorealastele mõeldud ajalehes.

Kujutan ette, et järgmise nädala Pyongyang Timesis on sama lugu raketi kohta. Ja kõike seda lugedes, mida muud saab arvata ja uskuda üks põhjakorealane? Ikka tuleb olla uhke, et nende riik astub vastu Ameerika Ühendriikide "vaenulikkusele".

Ela minu tegemistele kaasa ka Facebookis ja vaata pilte Põhja-Koreast SIIT!