Hendrik ToompereFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
4. veebruar 2016, 16:47

Hendrik Toompere: olen viiskümmend korda langenud ja teenetemärgi täiesti auga välja teeninud

"Mõtlesin, et küllap see teenetemärk kunagi ikka tuleb, sest seni olen ma presidendilt saanud vaid jõulukaarte," naerab Eesti Draamateatri lavastaja ja näitleja Hendrik Toompere, kes 23. veebruaril saab Vabariigi presidendilt rinda Valgetähe teenetemärgi.

"Tegelikult oli see loomulikult suur üllatus," lisab ta tõsinedes. Toomepere, keda on pärjatud nii parima lavastaja kui parima meesnäitleja ning veel mitmete erinevate teatriauhindadega, tõdeb, et loomulikult on ta nende üle uhke, aga need auhinnad on ta pälvinud mõne konkreetse töö eest.

 "Ent teenetemärk hõlmab endas nagu kõike. Mingis mõttes on ta nagu kokkuvõte."

Värske laureaadi sõnul arutas just üks ta Facebooki sõber ordenite teemadel, kes ei saanud väga täpselt aru, mis alusel ordeneid jagatakse. Et vanasti jagati neid lahingus langenutele või kangelasemadele, kes on sünnitanud palju lapsi.

"Kirjutasin talle vastu, et tegelikult olen ka mina lahingus langenud. Mängisin "Kuningas Lear´is" Edmundit, mida me oma viiskümmend korda mängisime. Nii et ma olen viiskümmend korda langenud ja selle teenetemärgi täiesti auga välja teeninud."

Kus Toompere oma väärikat autasu kodus hoidma hakkab, ta päris täpselt veel ei tea. "Aga eks mul ole seal väike nurgake, kus Kuldmuna ja Käsu-Antsu kujud ees ootavad ja küllap ta nende kõrvale ka oma koha leiab."