Foto: Arno Saar
Inimesed
4. veebruar 2016, 16:23

Raivo E. Tamm: panen teenetemärgi oma vanaisa ja vanaonu omade kõrvale (10)

"Esialgu pole veel mingit tunnet, võtab nõutuks. Või sõnatuks," tunnistab näitleja Raivo E. Tamm, et ta pole veel päris täpselt aru saanud, et president teda Valgetähe IV klassi teenetemärgiga pärjanud on. "Kui on võimalus sellele järele minna, ehk siis jõuavad kõik tunded alles kohale.

Raivol oli päeval teatris proov ja kui käes oli kohvipausi aeg, hakkas ta saama telefonikõnesid õnnitlustega. "See ehmatas ikka ära. Esimene inimene, kes liinile pääses oli meie hea perekonnatuttav ja ka natuke minu tööandja Ilona Leib. Tema hakkas kohe suurest rõõmus nutma," räägib Tamm ja ütleb, et see ehmatas teda veel rohkem. Muidugi ikka heas mõttes. "Mul on täna nagunii väga eriline päev – mu emal on 85. juubel ja olen valmistumas lillede ja tordiga tema juurde minema. Nüüd tuli see veel otsa."

Raivo E. Tamm sai teenetemärgi näitleja ja aktiivse kaitseliitlasena. "Ma arvan, et Eestis on palju häid näitlejaid, samuti väga palju aktiivseid kaitseliitlasi. Kui ma olen selle suure auväärse seltskonna seest kuidagi välja nopitud, on see loomulikult rõõmus tunne. Ma tahan ka edaspidi näidata, et seda väärt olin." Raivo usub, et tunnustus tuligi kahel alal tegutsemise eest kokku. "Näitlejana teatakse mind rohkem – seda tööd olen juba 30 aastat teinud. Kaitseliidus olen olnud 13 aastat."

Mees kavatseb teenetemärgi panna kodus aukohale, juba niigi väärikate ordenite kõrvale. "Mul on plaan teha kodus raamaturiiuli kõrvale üks stend, autahvel oma sugulastele, kellest mõned on juba ka lahkunud. Panen sinna nende fotod ja mõned ordenid, mis minu käes on," räägib Tamm. "Mul on vanaisa Vabadussõja orden ja ka vanaonu oma – tema oli tolliametnik ja sai esimese vabariigi ajal presidendilt Valgetähe IV klassi ordeni," räägib Raivo, et rivi on vägagi aukartustäratav. "Minu vanaonu poeg Rootsis sai ka hiljaaegu sama ordeni välis-Eesti kultuurikandjana. Ma astun uhkelt nende ritta."